Enoteka: Rovinjska Fiamita

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Fiamita
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinarija Davor Vivoda
Lokacija: Rovinj/Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: čokoladni nabujak
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 125,00 kn (kod vinara)

Vinarija Vivoda vrlo je bitan čimbenik rovinjske vinske scene, s tradicijom od 1952., ova vrijedna familija u kojoj su nosioci Davor i Suzana, obrađuje 15 hektara vinograda u okolici Rovinja, na dubokoj istarskoj crvenici. Starost vinograda kreće se u rasponu od 60 godina do mladih koji tek čekaju svoj prvi rod. Sortiment im čine malvazija istarska, merlot, teran i muškat bijeli.

Malvazija istarska je vodeća sorta podruma te od nje rade tri vina: baznu malvaziju odležanu u inoxu, "Sv. Euphemiju", malvaziju školovanu u barrique bačvicama te malvaziju kasne berbe prosušenih bobica. Od crvenih sorti teran je također školovan u barrique bačvama, a merlot u inoxu kao i muškat bijeli. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje malvazije iz kasne berbe prosušenih bobica ili kako se u njemačkom govornom području zove TBA (trockenbeerenauslese). Ovo vino dobilo je ime "Fiamita", a to je staro rovinjsko žensko ime.

Berba 2010. bila je izuzetno kišna te je bila dobra za predikatne tipove vina. Fiamita je sto posto malvazija istarska s položaja Sv. Ciprian iz najstarijih vinograda koji su posađeni još 1952. Grožđe je ostavljeno na trsu do kraja listopada te je onda pobrano i ostavljenu u košarama na slami da se suši sve do veljače 2011. Nakon prerade vino je fermentiralo oko pet mjeseci, pa je onda odležavalo u inox bačvi 16 mjeseci, a završnih pet mjeseci provelo je u boci pred puštanje na tržište. Napunjeno je 1.200 boca zapremine 0,5 litre, a za tu količinu utrošen je hektar vinograda, jer od svog grožđa koje se ostavi, prinos za predikatna vina bude između 20-25 posto.

Vino krasi prekrasna zlatno-žuta boja s malo tamnijim rubovima, vino je bistro i gusto. Intenzitet mirisa je izražen, a miris je fin i ugodan, na prvu loptu dolaze mi note šumskog meda, potom karamele i pečenih dunja popraćene s malo cimeta i vanilije. Kasnije se otvara i nota ušećerenih korica naranče i limuna, pa eterska nota šarenih gumenih bombona, a na kraju se pojavljuje i cvjetna nota kamilice.

Vino je slatko, toplo i mekano, s druge strane djelomično svježe i ukusno s robusnim tijelom. Djelomično je uravnoteženo jer ipak fali malo kiseline, intenzivnost okusa je izražena, a sama trajnost okusa je jako fina. Na retro-okusu prisutna je mala nota gorčine i džema od marelice. Vino je harmonično jer je postignut dobar sklad između boje, mirisa i okusa, i u dobroj je formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još deset godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter