Enoteka: Malvazija Dešković

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vinarija Dešković
Lokacija: Kostanjica/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja:10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tagliatele s morskim plodovima
Ocjena: 9,2/10
Cijena (mpc): 45,00 kn (kod vinara)

Došla nam je i 21. Vinistra, danas najznačajnija hrvatska vinska izložba s tako dugačkim kontinuitetom. Osobno je pratim od 1997. godine kao redoviti posjetitelj, a od 2003. kao redoviti član žirija završnog ocjenjivanja koji se obično održava dvadesetak dana pred samu izložbu.

Na ovogodišnjem kušanju podijelili smo dosta zlatnih medalja, mada ih je moglo biti i više, no, neki članovi komisija su možda bili prestrogi. U kategoriji svježih malvazija nagradu je odnijela vinarija Dešković iz Kostanjice, a kod odležanih malvazija Vinarija Cattunar iz Nove Vasi. Kod crvenih vina nagrada za mladi teran otišla je u ruke Agrolagune, a za odležani teran vinarija Benvenuti iz Kaldira te za odležani refošk vinarija Steras iz Izole. Berba 2013 biti će upamćena kao jako dobra berba za bijela vina, pogotovo malvazije istarske, ali i chardonnaye, sauvignone bijele i muškate.

Vinarija Dešković ukupno obrađuje 15 hektara vinograda, od bijelog sortimenta uzgaja: malvaziju istarsku, muškat momjanski i pinot sivi, a od crvenih sorti: teran, refošk i cabernet franc. Osim vinarstva i vinogradarstva vrijedna familija Dešković ima i jedan od najboljih istarskih agroturizama.

Berba za ovu malvaziju bila je sredinom rujna prošle godine, u vinogradima na bijeloj zemlji koja se prostire na lijepim brežuljcima u okolici Kostanjice. Nakon berbe vino je odležalo šest mjeseci u inoxu te je punjeno u bocu, ukupno će ove malvazije biti 10.000 boca.

Danas bih sa vama podijelio moju impresiju s ovom šampionskom svježom malvazijom iz podruma Dešković. Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s blagim zelenkastim tonovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin, elegantan, ugodan i šarmantan.

Na nosu prvo dolazi nota bagremova cvijeta pomiješana sa malo zelene trave i bijelom kruškom, kasnije, kako se vino otvara javlja se još i malo citrusnih nota u obliku korice grejpa ali i malo mente. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane ima dobru svježinu što je karakteristika teroira Kostanjice. Vino ima dobru mineralnost te ga krasi srednje tijelo i odlična uravnoteženost sa dobrim intenzitetom trajanja u ustima, a na after tasteu javlja se opet nota kruške.

Vino je harmonično mada mi je još uvijek bolje na nosu nego u ustima, ali, jer je tek nedavno punjeno u bocu i ima status mladog, početkom ljeta bit će u punoj formi. Preporučam da je probate s domaćim taglitatelama s morskim plodovima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter