Enoteka: Gran Teran

Gran Teran
Gran Teran

Ime vina: Gran Teran
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Vina Moreno Coronica
Lokacija: Koreniki/Istra
Temperatura serviranja:16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: fiorentina s žara
Ocjena: 9,3/10
Cijena (mpc): 152,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Nedavno me jedan poznanik tražio savjet koje od istarskih vina da pokloni dobrom prijatelju u Austriji koji je dobar poznavatelj vina. Sasvim solidno poznajem ukus austrijskih vinskih uživaoca, jer im već petnaest godina preporučujem istarska vina.

Od bijelih se nisam dvoumio te sam preporučio Kabolinu malvaziju iz amfore, no, kod crvenih sam morao malo razmisliti. Nakon kraćeg razmišljanja odluka je pala na Gran teran iz 2008. koji je sada u punoj formi. Sjećam se početaka Morenovih gran terana još iz početka ovog stoljeća i njegovog uvjeravanja svih oko sebe da teran kao sorta ima velik potencijal i da imamo šansu od njega napraviti veliko vino.

Tada, pred petnaestak godina, ta Morenova razmišljanja prihvaćana su s dozom opreza, ali danas je jasno da je imao pravo. No, u jednome sam se uvijek slagao s Morenom, dakle, teranu treba dati vremena da dozrije jer tek nakon četiri godine možemo razgovarati o ozbiljnom vinu. U te četiri godine teran prolazi faze školovanja gdje na početku ima živahnost i razigranost, a kasnije herbalnu fazu, te tek nakon barem tri godine u boci dolazi na svoje.

Dakle, danas ćemo "kušati" Morenov Gran teran iz berbe 2008. za kojeg je grožđe brano krajem rujna, potom je 30 dana bilo na maceraciji te je kasnije još 16 mjeseci provelo u rabljenim barrique bačvicama. Prije nego je izašlo na tržište, vino je provelo 12 mjeseci u boci, da bi steklo punu ozbiljnost.

Vino je bistro i gusto te se izvrsno razlijeva po velikoj bordoškoj čaši, ali prethodno je, naravno, provelo barem pola sata u decanteru. Vino krasi tamna duboka rubin-crvena boja, sa strane čaše naziru se ljubičasti odsjaji, a na samom vrhu čaše ima neznatnu notu granatnog. Kako se vino postepeno otvara dolazi do intenzivnog, vrlo finog mirisa.

Na početku mi dolaze lijepe note šumskog voća u obliku kupine, s malo borovnice. Kasnije mi nailazi nota začinskog bilja pomiješana s notom papra. Kasnije dolazi nota cedrovine i malo kože te nota duhana i malo vanilije. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ugodno sviježe, tanično, no s finim lijepim taninima, a na kraju se očituje prepoznatljiva mineralnost tipična za mikrolokaciju "Bosco Grande".

Krasi ga puno tijelo te je uravnoteženo sa sjajnom intenzivnošću i trajnosti u ustima. Na after tasteu dolazi mi nota maslaca i džema od višnje. Vino je harmonično i u odličnoj je formi, te u dobrim uvjetima čuvanja može opstati još bar desetak godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter