Enoteka: Castel Giocondo

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Brunello di Montalcino Castelgiocondo
Godina berbe: 2002.
Proizvođač : Marchesi de Frescobaldi
Lokacija: Montalcino/Toscana
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Janjeća plećka
Ocjena: 8,9 / 10
Cijena(mpc): 455,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Frescobaldijevi su, uz Antinorijeve, simboli vinarstva i vinogradarstva u Toscani. Tradicija Frescobaldijevih traje od 1308 godine, a diljem Toscane u posjeduju nekoliko vinograda. Danas bih se osvrnuo na jedan lijepi posjed i izvrsno vino koje je njegov produkt, a to je Brunello di Montalcino Castel Giocondo iz berbe 2002.

Njihova regularna, najsvježija berba koju trenutno na tržištu možete naći je 2008. jer da podsjetimo, Brunello di Montalcino na tržište izlazi tek kad napuni četiri godine, a ako nosi predznak "Riserva" onda se čeka čak pet godina. Inače vinarija Castelgiocondo, osim Brunella i Brunella Riserva, proizvodi još i rosso di Montalcino koji se zove Campo ai Sassi te izvrsni Lamaione.

Godine 2010. za vrijeme moga posjeta Toscani, a zahvaljujući uvozniku za Hrvatsku Vinotradeu iz Zagreba, supruga Karin i ja imali smo priliku posjetiti Frescobaldijev posjed Castel Giocondo kojem dominira stari dvorac u kojem smo imali vođenu degustaciju i ručak i koji se nalazi oko 10 kilometara jugo-zapadno od Montalcina.

Za danas sam odlučio kušati Brunello iz 2002. koji sam tom prilikom dobio. Čisto iz znatiželje u kakvoj je kondiciji, kušao sam ga uz razne delicije u Feralu u dobrom društvu sa Karin a probali su ga i sommelier Mauro i chef Diego. Dakle, ovo vino je dobiveno u potpunosti od grožđa sorte Sangiovese, koje je brano ručno početkom listopada.

Nakon berbe, fermentacija je bila u inox bačvama a maceracija je trajala 32 dana. Potom je vino odležavalo kombinirano u velikim bačvama od slavonskog hrasta te barrique bačvicama od francuskog hrasta, te je pred puštanje na tržište još pet mjeseci provelo u boci.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju sa granatnim rubovima, bistro je i gusto. Na početku je malo bilo zatvoreno, no nakon što se nadisalo u decanteru počelo je prikazivati svu svoju raskoš mirisa koji je intenzivan i vrlo fin te ugodan. Na prvu mi dolazi nota suhe šljive te se kasnije javlja i višnja, pa čak i zrela čerišnja. Potom se pojavljuje nota vanilije te čokolade pomiješano sa notom duhana cigare i cedrovine.

Vino je suho, toplo, mekano čak i baršunasto nježno, a sa druge strane ugodno je svježe, te ugodno tanično s mekanim slatkastim taninima i ugodne mineralnosti. Krasi ga puno tijelo te jako dobra uravnoteženost, sa solidnom trajnosti u ustima i finim voćnim after tasteom. Vino je harmonično te zrelo, u dobrim uvjetima čuvanja može sigurno potrajati još barem 7-8 godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter