Enoteka: Carletov Cuvee

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cuvee Frasco
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Vina Giancarlo Zigante
Lokacija: Kostanjica/Hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: tagliatelle s crnim tartufima
Ocjena: 8,9/10
Čaša: Riedel Extreme Restaurant linija Riesling/Sauvignon glass     
Cijena (mpc): 68,00 kn (Zigante tartufi)

Na ovogodišnjoj Vinistri kušao sam mnogo dobrih vina, iz godine u godinu sve je bolji i profesionalniji odnos na štandovima vinara prema kušačima, barem prva dva dana, jer treći im polako počinje padati koncentracija. Naime, osobno imam dugogodišnje iskustvo rada na štandovima (Dusseldorf i London) te posjete brojnim drugim sajmovima (Merano, Verona, Beč) gdje sam uvijek susretao visoku profesionalnost do zadnjeg trenutka.

Nažalost, zadnji dan Vinistre, nedelja popodne, neki istarski vinari na štandove postave većinom mlade curice koje o vinima što toče znaju malo ili skoro ništa te im je važnije tipkanje po facebooku nego što eventualni prolaznik pita o vinu. Zamjerka ide i organizatoru jer na sajmu gdje je zastupljenost bijelih vina 70 posto, moraju imati dostupan led koji se plaća, a ne da se vinari moraju sami snalaziti po benzinskim pumpama.

Jedan od najbolje organiziranih štandova na kojem je stalno bio prisutan sommelier je onaj Giancarla Zigantea. Mnogi će o Carlettu imati ovakvo ili onakvo mišljenje, no ja priznajem da sam u pet godina rada za Giancarlla Zigantea puno naučio o poduzetnosti.

Kada je Carletto pred desetak godina govorio da će nakon vlastitog maslinova ulja imati i vlastito vino, rijetki su mu vjerovali, no, danas je situacija drugačija. "Kralj tartufa", kako glasi nadimak ovoga upornog biznismena, danas ima vlastitu vinariju u rodnoj kući u Kostanjici te puni četiri etikete vina. Malvaziju istarsku, teran, rose od cabernet sauvignona i bijeli cuvee frasco. Nakon kušanja meni se osobno najviše svidio bijeli cuvee frasco iz berbe 2013.

Ovo vino je "uvaggio" 45 posto chardonnaya, 45 posto pinota bijeloga i 10 posto sauvignona bijeloga. Nakon berbe koja je bila početkom devetog mjeseca, pošto grožđe dozrijeva u istom vremenu, pobrano je zajedno te je nakon fermentacije i vrlo kratke maceracije odležalo sedam mjeseci u inox bači pa je tek nedavno punjeno u bocu. Vino ima lijepu zelekastu boju sa slamnatim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto.

Kada se tek nalije u čašu malo djeluje zatvoreno no postupno se otvara te miris postaje intenzivan i fin. Na nosu se prvo osjeti cvjetna nota pa onda dolazi i travnata nota a tek kasnije i bijelo voće.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima dobru svježinu  i ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Uravnoteženo je, ima solidnu intenzivnost okusa i dobru trajnost, razigrano je i živahno u ustima te se na after tasteu osjeća malo zelene jabuke. Vino je spremno i može se trošiti uz tagliatelle s crnim ljetnim tartufima. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter