Enoteka: Calitera Tributo

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Caliterra Tributo "Edicion limitada"
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Caliterra
Lokacija: Colchagua Valley/Čile
Temperatura serviranja: 14-6 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: ramstek by David
Ocjena: 8,8/10
Cijena (mpc): 135,00 kn (Wine Searcher)

Čileanski vinski brand "Caliterra" osnovan je 1996. kao zajednički projekt poznatog kalifornijskog vinskog magnata Roberta  Mondavija i čileanske vinarije  Vina Errazuriz.

Ime "Caliterra"  nastalo je spajanjem riječi "calidad" što znači kvaliteta i "tierra" što znači zemlja. Sredinom devedesetih prošlog stoljeća Mondavijevi su bili u velikoj ekspanziji te su u vinorodnim regijama diljem svijeta otvorili nekoliko ovakvih projekata.

Vinarija "Caliterra Estate" nalazi se u Colchagua Valley, jednoj od najboljih i najljepših čileanskih vinskih regija. Posjed je smješten u samom srcu doline, gdje je netaknuta priroda a odlična klima, sa svježim noćima i nježnim povjetarcem preko dana i s dovoljno sunca, predstavljaju idealan teroir za dobivanje vrhunskog  grožđa.

Posjed danas ima 288 hektara vinograda, te sa najsuvremenijom tehnologijom proizvodi vina u četiri kategorije. Osnovni sortiment su crne francuske sorte:  merlot, syraha, cabernet sauvignon, carmenere, malbec, a od bijelih značajan je viognier.

S vama ću danas podijeliti kušanje jedne zanimljive kupaže "Tributo" iz berbe 2009. koja sadrži 60 posto syraha, 34 posto cabernet sauvignona i šest posto bijele sorte viogniera. Berba je bila sredinom ožujka 2009., grožđe je nakon ručne berbe odležavalo zasebno a konačno spajanje napravljeno je u inox bačvama te je onda ostavljeno na odležavanju od 18 mjeseci u kombinaciji novih i rabljenih barrique bačvica.

Vino ima lijepu, duboku rubin crvenu boju, gusto je i bistro. Izražena je intenzivnost mirisa, čak ide i prema vrlo finom mirisu, naravno, treba mu dati veću bordošku čašu. Na nosu se odmah otvara bobičasto voće u obliku borovnice i maline te lagana nota vanilije.

U slijedećem naletu dolazi mi crna čokolada, crni papar i cimet te nota kave. Nakon dužeg vremena u čaši dolazi mi još i nota duhanskog lista, te u jednom dijelu neobična i sviježa limunska nota vjerojatno od viogniera.

Vino je suho, toplo i mekano, zaokruženo, ugodno svježe za jedno robusno crveno vino što opet može zahvaliti prisutnosti viogniera, tanini su mekani i ugodni te vino krasi ugodna mineralnost.

Uravnoteženo je, ima izraženu intenzivnost u ustima i solidnu trajnost, harmonično je i spremno za pijenje, u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još dobrih 10-15 godina. Odlično bi odgovarao uz srednje pečeni ramstek kojeg sam nedavno probao kod Davida u Valbandonu. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter