Enoteka: Burja

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Burja Belo
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Primož Lavrenčič – Posestvo Burja
Lokacija: Podraga, Vipavska dolina, Slovenija
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rombo u pećnici s krumpirima
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 220,00 kn (Cicibela Rovinj)

Prošlu nedjelju u Zagrebačkom hotelu Westin održan je "Label Grand Karakterre" vinski festival. Ovaj atraktivni festival organiziraju agilni zagrebački dečki Niko Đukan i Marko Kovač.

U subotu je bilo predstavljanje u Ljubljani, a u nedjelju u Zagrebu. Iz razloga jer se radi o specifičnim vinarima, to jest biodinamičarima ili organskim vinarima kako ih se još naziva, teško ih je skupiti na jednom mjestu, a došli su iz Austrije, Italije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Portugala i Mađarske.

Jako lijep i kvalitetan mali festival u izvrsnom prostoru na kojem nije bilo prevelike gužve, nego je sve bilo po mjeri čovjeka. Posebna mi je zadovoljstvo bilo porazgovarati sa Primožom Lavrenčičem, vlasnikom posestva Burja iz bliske nam Vipave. Njegov Cuvee Burja bela mi je jedno od najdražih slovenskih bijelih vina, prvenstveno zbog neobične kombinacije sorti od kojih je dobiveno.

Dakle predstavio bih vam Cuvee Burja bela iz 2011. koja je malo različita od Burje bele iz 2009. o kojoj sam već pisao. Ovo vino sastoji se od po jedne trećine malvazije, rebule i laškog rizlinga a u onih preostalih deset posto dodane su tipične vipavske sorte pinela, zelen, kraljevina.

Nakon berbe vino je macerirano 6-7 dana, a onda je stavljeno na odležavanje u 2.200 litarske i 3.400 litarske bačve od francuskog i slavonskog hrasta na razdoblje od 12 mjeseci. Potom slijedi sljubljivanje u inox bačvi od četiri mjeseca te kasnije još šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište.

Vino ima jako lijepu slamnato-žutu boju, kristalno je bistro i gusto. Vino ima izraženu intenzivnost mirisa koji je fin i ugodan. Na prvu loptu dominiraju note prezrelog voća najviše u obliku dunje, potom ide nota vanilije pomiješana sa začinskim notama. Kasnije se pojavljuju i travnate note s čak malo medastih tonova.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane je svježe, malčice tanično i izražene mineralnosti. Ima puno tijelo, uravnoteženo je, ima izraženu intenzivnost okusa, jako dobru trajnost okusa i vrlo dobru kakvoću okusa. Na retro okusu se osjeća ugodna gorčina i malo prezrelog voća.

Vino je harmonično i spremno za trošenje mada se može još malo pričekati jer ovo vino u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem 7-8 godina. A rado bih ga sljubio s jednom finom malo masnijom ribom pečenom u fornu, kao što je rombo na primjer. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter