Eksperimentalnom terapijom potpuno izliječen rak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eksperimentalna terapija nazvana "Trojanski konj" uspjela je u potpunosti eliminirati rak prostate kod miševa, javljaju znanstvenici. Nova tehnika liječenja nazvana je po konju iz "Odiseje" - britanski tim je u bijela krvna zrnca obrambenog sustava pokusnih životinja sakrio viruse koji ubijaju stanice raka i "prokrijumčario" ih u tkivo tumora.

Istraživanje, predstavljeno u novom broju časopisa Cancer Research, pokazalo je da su se virusi, kada su jednom ušli u tumore, razmnožili i u desecima tisuća napali njihove stanice.

Autori kažu da su rezultati vrlo uzbudljivi, međutim, ističu da je potrebno provesti testove na ljudima budući da neke tehnike nisu jednako učinkovite u ljudskom organizmu kao u miševima.

Korištenje virusa za uništavanje tumora važno je novo područje u liječenju raka, no jedan od izazova je kako ubaciti dovoljno virusa duboko u središte tumora gdje mogu izazvati štetu. Voditeljica tima prof. Claire Lewis s University of Sheffield objasnila je kako se to čini ovom metodom.

Nakon kemoterapije i zračenja u tkivima nastaju oštećenja. Ona uzrokuju porast broja bijelih krvnih stanica koje preplavljuju oštećena područja u nastojanju da ih poprave.

"Mi jašemo na tom valu ne bismo li naveli što više bijelih krvnih stanica da u središte tumora izruče viruse", rekla je prof. Lewis.

Njezin je tim uzeo uzorke krvi i iz njih ekstrahirao makrofage, vrstu leukocitnih stanica čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari. Pomiješao ih je s virusima koji, poput HIV-a, izbjegavaju napade i postaju putnici u bijelim krvnim stanicama. Ova mješavina ubrizgana je miševima dva dana nakon što su prošli kemoterapiju. Svaka od bijelih krvnih stanica sadržavala je samo nekoliko virusa. Međutim, kada su makrofazi ušli u tumore, virusi su se počeli razmnožavati. Nakon 12 sati bijela krvna zrnca su eksplodirala te je svako izbacilo oko 10.000 virusa koji su nastavili inficirati i ubijati stanice tumora.

Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli ovu terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znakove raka. Kod životinja iz kontrolne skupine rak se proširio i uginuli su.

Profesorica Lewis kaže da je terapija u potpunosti uništila tumore i onemogućila njihov povratak. Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označit će veliku prekretnicu u liječenju raka prostate i drugih malignih bolesti. (N. J. D./Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter