Dolcevita se vraća samo starogradskoj jezgri

Zgrade u Kandlerovoj ulici u zoni su prioriteta (D. MEMEDOVIĆ)
Zgrade u Kandlerovoj ulici u zoni su prioriteta (D. MEMEDOVIĆ)

Kada je 2009. godine u Puli pokrenut projekt Dolcevita, obnova pročelja i krovova pulskih oronulih zgrada odnosila se samo na zaštićenu starogradsku jezgru, što je dovelo do primjedbi suvlasnika zgrada iz šireg gradskog pojasa. Stoga je u drugoj verziji projekt proširen i na ostatak Pule, te su se na natječaj javili suvlasnici 50-ak zgrada, među kojima velik broj obiteljskih kuća. No, na drugi se natječaj javio jako mali broj suvlasnika zgrada starogradske jezgre.

Kako se Dolcevita financira iz sredstava spomeničke rente, kojoj je najviša cijena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usklađena s odredbama Vlade Republike Hrvatske, te je smanjena sa sedam na četiri kune po četvornom metru korištenog prostora u starogradskoj jezgri, Grad Pula odlučio je tome prilagoditi i odluku o uvjetima, kriterijima i postupku sufinanciranja programa Dolcevite. Odnosno, predlaže se treća verzija Dolcevite kojom će se projekt obnove pročelja i krovova iznova vratiti isključivo za područje zaštićene starogradske jezgre, dakle područje PUP-a Stari Grad.

Kako bi se dobio što veći efekt projekta, povećao se udio u sufinanciranju Grada, pa tako suvlasnici mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu od 50 posto opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i radovi), ali ne više od 75 tisuća kuna (s PDV-om) po građevini. Dodatno sufinanciranje od sto posto opravdanih troškova ulaganja, ali ne više od 50 tisuća kuna, suvlasnici mogu ostvariti prema posebnim uvjetima konzervatora. Grad pritom daje mogućnost suvlasnicima zgrada da ostvare pravo sufinanciranja od četiri tisuće kuna za izradu projektne dokumentacije, provedbu energetskog pregleda i izradu certifikata.

- Uz povećanje iznosa sufinanciranja, onima koji se odluče za projekt Dolcevita od sada će biti potrebno puno manje dokumentacije prilikom predaje njihovih projekata na natječaj. Također, trebat će manje dokumentacije i za sufinanciranje iz drugih izvora. Najveća novost Dolcevite, osim što će se primjenjivati samo za područje obuhvaćeno PUP-om Stari Grad, odnosi se na kriterij prvenstva, odnosno definiranje redoslijeda. Kao zona prioriteta određene su ulice Sergijevaca, Clerisseauova, Flaciusova, Kandlerova, Carrarina, Amfiteatarska, Istarska, Flavijevska, Flanatička i Fontička te Portarata i Forum, odnosno Danteov i Kapitolinski trg, te onaj Ozad Arene, odnosno Prolaz sv. Nikole i Giardini, pojašnjava pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić. (G. ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter