Dolcevita će se proširiti na sva gradska središta

Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Grad Pula odlučio je uvesti određene izmjene u postojeću odluku o sufinanciranju programa sanacije i obnove pročelja i krovova u gradu, poznati projekt "Dolcevita". Odluka je pripremljena za gradske vijećnike koji su o njoj trebali raspravljati upravo sinoć, no gradskog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata upitali smo za pojašnjenje zašto se, nakon godina primjene i niz obnovljenih fasada u centru grada upravo u sklopu "Dolcevite", išlo u ove izmjene.

Proširena prava

- Prije svega, razlika u odnosu na dosadašnju odluku je u pravu na sufinanciranje radova koje je novom odlukom prošireno. Naime, prema dosadašnjoj odluci, mogli su se sufinancirati radovi na građevinama u zaštićenoj gradskoj jezgri, odnosno na građevinama koje su pojedinačno registrirane kao kulturno dobro. Sada je novom odlukom to pravo na sufinanciranje programa prošireno na područje cijelog grada i sve zgrade na području grada, ne samo užeg centra. Sredstva spomeničke rente koja se koriste za tu namjenu i dalje će se ulagati u skladu s namjenom na području starog grada, jer je riječ o namjenskim sredstvima, ali želimo građane iz svih ostalih dijelova potaknuti da si obnove zgrade i kuće i da imaju pravo dijelom koristiti sredstva proračuna koja su za to namijenjena, rekao je pročelnik Prhat.

Kako je dodao, želja Grada bila je izmijeniti odluku kako bi se potom intenzivirala obnova stambenog fonda na području grada.

Navodeći nadalje novine iz nove odluke, pročelnik je istaknuo da je dosad program "Dolcevita" išao putem javnog poziva koji je imao određeno trajanje, rok za prijavu, za žalbu i potom se zatvarao. Sada će, kako je rekao, postojati javni poziv koji će biti otvoren i na kojeg će se sugrađani moći javljati tijekom cijele godine, sve dok bude sredstava u proračunu namijenjenih za tu potrebu.

Ubrzan proces

- Mi ćemo raspisati javni poziv, a građani će se potom moći javiti bilo kada tijekom godine za sufinanciranje. Pristigli prijedlozi će se razmatrati i odobravati sve do iskorištenja proračunskih sredstava. Ovakvim načinom sufinanciranja programa i objavom natječaja cilj je bio pojednostaviti i ubrzati proces koji je dosad bio kompleksan i zahtjevan. Sada bi, dakle, trebao biti daleko jednostavniji uz istovremeno ispunjenje zahtjeva koji su nužni da bi građanima mogli isplatiti sredstva iz proračuna, ustvrdio je nadalje pročelnik Prhat.

U konačnici istaknuo je i treću važnu novinu, a to je posebna pažnja koja će se pridati energetskoj učinkovitosti, odnosno radovima i korištenju materijala koji za cilj imaju povećanje energentske učinkovitosti na zgradama i obiteljskim kućama, poput toplinske izolacije stambenih objekata i zamjena vanjske stolarije na stambenim zgradama. Sve to zajedno, kako piše u obrazloženju odluke, trebalo bi pridonijeti povećanju spomeničke vrijednosti obnovljenih građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, ali i šire, čime bi se "omogućilo i ostvarivanje koristi za zdravlje, kvalitetu života, privlačnost grada za život i turističku destinaciju". Nadalje, cilj implementiranja mjera povećanja energetske učinkovitosti je ostvarenje ušteda u potrošnji energenta za zagrijavanje stambenog prostora, uz značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter