Dodatni rad skraćuje najdulje liste čekanja

U pulskoj bolnici među najduljim su čekanjima oni za pregled oftamologa, pa su stoga uvedeni prekovremeni u toj ambulanti
U pulskoj bolnici među najduljim su čekanjima oni za pregled oftamologa, pa su stoga uvedeni prekovremeni u toj ambulanti

Pulska Opća bolnica među prvima se uključila u akciju Ministarstva zdravstva "Program plus" tijekom kojeg će se radi kraćih listi čekanja, dijagnostički pregledi obavljati u poslijepodnevnim satima srijedom  i subotom prijepodne. U samo tjedan dana od početka akcije, pulska je bolnica prema broju obavljenih pregleda pretekla sve bolnice istog ranga te je prema zadnjim podacima Ministarstva zdravlja pregledano 285 pacijenata.

-Pulska bolnica nije vrlo dobra. Pulska bolnica je odlična, jer je najviše napravila u istom rangu bolnica pa čak i više od nekih KBC-ova s izuzetkom KBC Rijeka, komentirala je sanacijska upraviteljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić koja je potvrdila da je u dosadašnja dva termina protekle srijede i subote pregledano ukupno 285 pacijenata.

Nisu došli svi pozvani

U tom je vremenu pozvano 300 pacijenata, što znači da se niti na direktan poziv za raniji pregled nije javilo 15 pacijenata odnosno njih 5 posto.  Akcija će se, prema dogovoru s Ministarstvom zdravlja, provoditi u sljedećih pet mjeseci, a okvirno će se organizirati jednim radnim danom (uglavnom srijedom) i subotom kao dodatni rad ambulante. Ukoliko se za jednu od usluga lista čekanja "očisti" i ranije od predviđenih pet mjeseci u akciju će se uključiti neka druga usluga.

-Cilj je da se kroz pet mjeseci vrijeme čekanja na pretrage minimalno prepolovi u odnosu na sadašnje. Realno je za očekivati da ćemo gotovo u svemu uspjeti iako sa UZV štitnjače, pregledom oftalmologa i MSCT abdomena možemo podbaciti s obzirom na broj osoblja i stanje uređaja. Pacijenti se za ove preglede i pretrage ne naručuju sami već ih djelatnici pojedine ambulante pozivaju odnosno prenaručuju. Iskreno se nadamo da će akcija i uspjeti, ali da bi ona stvarno i realno uspjela i da se ne bi stvarale nove liste čekanja potrebna je suradnja svih zainteresiranih strana –  pacijenata  kroz odaziv,  liječnika obiteljske medicine (ispravna indikacija za pretrage) i specijalista koji pružaju uslugu. U ovom trenutku, postoji iskrena i dobra volja svih nas, što su liječnici i dokazali u dosadašnja dva termina na čemu im se iskreno zahvaljujem, naglasila je dr. Hrstić.

Čekali osam mjeseci

Jučer smo u oftamološkoj ambulanti zatekli popriličan broj pacijenata koji su pozvani na preglede u sklopu akcije Program plus. Većina ih je na kontrolu čekala oko osam mjeseci. "Bili smo upisani u ožujku i travnju, a zvali su nas mjesec dana ranije", rekli su nam Ana i Ivan Kancelir iz Rovinja. Pohvaljuju akciju ministarstva i dodaju da umjesto osam mjeseci koliko su trebali čekati pregled sada su na red došli za šest mjeseci.

No Ana iz Pule nije baš imala riječi pohvale. "Što da vam kažem, čekam deset mjeseci a sada sam zbog Programa Plus na red stigla za devet mjeseci, i što sada bi trebala biti sretna. To se ne bi smjelo događati i nipošto nije u redu da se toliko čeka, veli Ana.

U lipnju prošle godine se za pregled upisao i Cvitko iz Pule koji je jučer ipak došao na red i to mjesec dana ranije nego je bio upisan. Porazgovarali smo i s liječnikom dr. Bojanom Gabrovcem koji je od jutra bio u ambulanti a za vrijeme našeg dolaska već je obradio 30-tak pacijenata.

Radio cijeli dan

- Bit ću u ambulanti dok god ima pacijenata, a za sada ne znam točno koliko ću ih pregledati. Nadamo se da će se liste smanjiti, radi se, kratko je komentirao dr. Gabrovec koji je tako jučerašnji cijeli dan proveo radeći u ambulanti.

Posjetili smo i odjel radiologije gdje jučer nije bilo gužve. U ambulanti je čekalo svega troje pacijenata. Oni koji su željeli razgovarati požalili su se da za tu pretragu čekaju puna tri mjeseca dok je jedan pacijent s kojim smo razgovarali na red došao u roku od deset dana. Doznajemo da je samo jučer na tom odjelu u sklopu Programa plus obrađeno 20-ak pacijenata a već ove subote primiti će ih se još 30-ak. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter