Do srpnja na kanalizaciju se spaja 150 domaćinstava

Gradilište s pogledom na drevni Motovun (Davor ŠIŠOVIĆ)
Gradilište s pogledom na drevni Motovun (Davor ŠIŠOVIĆ)

U podnožju motovunskog brda, s lijepim pogledom uvis prema starom gradu opasanom zidinama, prije nekoliko dana počeli su pripremni zemljani radovi i postavljanje temelja za pročistač otpadnih voda, vitalni dio budućeg kanalizacijskog sustava Motovuna. Nedaleko Mrtve stanice, bivše postaje nekadašnje pruge Parenzana, na parceli površine 1.600 četvornih metara gradi se kompleks pročistača otpadnih voda, u koji će se slijevati sva motovunska kanalizacija, osim četiri kuće koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini od pročistača: one će se servisirati crpnom stanicom.

Cijevi duž znamenitog stepeništa

Pročistač će sadržavati aeracijski bazen na otvorenom, kompresorsku stanicu i servisne prostore za osoblje u zgradi te odlagalište mulja. Pročišćena voda iz pročistača ispuštat će se u obližnji bujični potok koji utječe u rijeku Mirnu, ispričao je voditelj građevinskih radova Tomislav Franjković iz tvrtke Niskogradnja iz Donje Stubice, koja je ovaj posao dobila na javnom natječaju, načelniku Tomislavu Pahoviću i predsjedniku Općinskog vijeća Elvisu Linardonu koji su došli obići gradilište.

Pripremom gradilišta i postavljanjem temelja budućeg pročistača prije tjedan dana nastavljeni su radovi iz prve faze izgradnje motovunskog kanalizacijskog sustava. U prvom dijelu posla, obavljenom prošle godine, položeno je oko 2.000 metara cjevovoda duž prilazne ceste k motovunskom starom gradu te na Kanalu, dijelu naselja u podnožju motovunskog brda. Prekopane ceste uz čije su rubove polagane cijevi nakon zatrpavanja kanala nanovo su asfaltirane. Uz pročistač, koji je tehnički i financijski najzahtjevniji objekt u ovoj prvoj fazi, još preostaje polaganje 180 metara kanalizacijskih cijevi od Rotonde do škole, duž znamenitog motovunskog stepeništa koje je sa svoje 1.052 stepenice ušlo u mnoge popise svjetskih zanimljivosti. Ti će se radovi obaviti tek u travnju, trajat će petnaestak dana, a nadzirat će ih arheolozi i konzervatori. Nakon polaganja cijevi stepenice bi trebalo vratiti u prvobitno stanje, ova motovunska znamenitost ne bi trebala biti narušena.

Objekt pročistača trebao bi prema planu biti građevinski pripremljen za postavljanje opreme do kraja travnja, a tada će se asfaltirati i cesta od Kanala do Mrtve stanice. Sav posao prve faze treba biti dovršen do 1. srpnja, odnosno do toga datuma motovunska bi kanalizacija trebala proraditi da bi se ispunili uvjeti za isplatu odobrenih sredstava iz europskog programa IPARD. Do tada bi na kanalizaciju trebalo biti priključeno i oko 150 domaćinstava u dijelovima Motovuna gdje je kanalizacija već izgrađena.

Motovunsko Općinsko vijeće u tom razdoblju treba donijeti sve potrebne odluke koje reguliraju uvjete priključivanja domaćinstava i poslovnih prostora, a s komunalnim poduzećem Usluga-odvodnja iz Pazina treba do tada pripremiti i sporazum o preuzimanju održavanja i upravljanja novoizgrađenom mrežom. Lani uz polaganje glavnih cjevovoda izgrađeni su i izvodi prema korisnicima, ali kućni priključak domaćinstva i korisnici poslovnih prostora moraju izgraditi sami.

Pročistač najskuplja stavka

Kad kanalizacija proradi, kako se očekuje, u srpnju ove godine, općina Motovun stječe pravo na isplatu 7,2 milijuna kuna koliko joj je za izgradnju kanalizacijskog sustava odobreno iz programa IPARD. Izvođenje radova u međuvremenu se financira kreditom od 9,5 milijuna kuna, koliko se procjenjuje da će koštati radovi prve faze. U lanjsko polaganje cjevovoda i asfaltiranje cesta bilo je od tog novca utrošeno 2,736 milijuna kuna, a ovogodišnji radovi, s pročistačem kao najvećom stavkom, koštat će 6.326 milijuna kuna. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter