Demant iz Sabora: Pernar je nekoliko puta ulazio i izlazio iz zgrade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Hrvatskog sabora u nedjelju su demantirali navode nekih medija da je zastupniku Ivanu Pernaru danas onemogućen ulaz u zgradu Sabora zajedno sa skupinom srednjoškolaca koje je okupio putem svoga facebook profila, a istinito je, kako se ističe, da je zastupnik Pernar nekoliko puta ušao i izašao iz zgrade, no skupina srednjoškolaca nije mogla ući u zgradu jer je posjete građana potrebno unaprijed najaviti.

"Zastupniku Ivanu Pernaru nije onemogućen ulazak u zgradu Hrvatskoga sabora, štoviše zastupnik Pernar višekratno je tijekom nedjeljnog poslijepodneva ulazio i izlazio iz zgrade, no ulaz okupljenim srednjoškolcima, koji su došli na Pernarov poziv upućen preko njegovog facebook profila, nije omogućen iz nekoliko razloga", naveli su iz saborske Službe za medije zbog "istinitog izvještavanja javnosti".

Posjete skupina građana, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata i stranih državljana potrebno je unaprijed najaviti nadležnoj Službi za građane, koja je zadužena za koordinaciju termina dolaska, organizacije razgledavanja zgrade Sabora uz stručno vodstvo, praćenja rada plenarne sjednice s posjetiteljske galerije u Sabornici i sl. Posjeti se organiziraju isključivo radnim danom, izuzev u slučajevima najavljenog Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora kada se organizira tijekom vikenda. Posjeti skupina (malodobnih) učenika organiziraju se isključivo u koordinaciji sa školama koje ti učenici pohađaju i u pratnji ovlaštenih djelatnika škole koji unaprijed dostavljaju popise imena i prezimena učenika te imena i prezimena nastavnika (uz navod o broju osobne iskaznice ili neke druge legitimacijske isprave), navodi se u demantiju iz Hrvatskog sabora.

Iz saborske Službe za medije također podsjećaju da Hrvatski sabor dugi niz godina aktivno organizira posjete građana Saboru, a vezano za svoje edukativne  programe surađuje s Agencijom za odgoj i obrazovanje te nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

"Posljednjih godina Sabor bilježi rastuće zanimanje građana za posjet i razgledavanje Sabora, što nas iznimno veseli, no potrebno je pritom ukazati na Pravilnik o javnosti rada Hrvatskoga sabora, koji definira uvjete posjeta skupina građana te na informacije dostupne svim građanima na službenoj internetskoj stranici sabor.hr pod rubrikom Građani", navodi Marina Buntić Juričić iz Službe za medije Hrvatskoga sabora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter