Četvrt stoljeća intenzivnog slikarskog stvaralaštva

Bojan Šumonja (D. ŠTIFANIĆ)
Bojan Šumonja (D. ŠTIFANIĆ)

Retrospektivna izložba pulskog umjetnika Bojana Šumonje, naslovljena "Postojanost slikanja - retrospektiva 1990.-2015." bit će otvorena večeras u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Ova izložba obuhvaća vremensko razdoblje od četvrt stoljeća intenzivnog slikarskog stvaralaštva.

Samo slikarski radovi

- Premda po naobrazbi akademski kipar (diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1984. godine) Šumonja se već tijekom studija opredjeljuje za slikarski poziv, pa će se skulptura u njegovom opusu pojavljivati uglavnom rijetko i sporadično, skicozno ili kao projekt – maketa. Slično je i s drugim medijima kojima se, rekao bih utilitarno i povremeno bavio (instalacija, video, hologrami), pa premda su rezultati impresivni, Šumonju se prvenstveno percipira i tumači kao slikara što on cijelim svojim bićem i jest, napisao je u popratnom katalogu za izložbu povjesničar umjetnosti Mladen Lučič Luc.

Na izložbi će biti predstavljeni samo radovi iz slikarskih opusa. Ova izložba je prva u nizu, naime nakon Pule seli se u Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i potom u Klovićeve dvore u Zagreb.

- To je, mogu slobodno reći, moja najvažnija izložba jer sažima moje cjelokupno stvaralaštvo, odnosno sve etape slikarstva u posljednjih 25 i više godina moga rada, kazao je Šumonja.

Lučić je naglasio da početkom devedesetih godina Šumonja u potpunosti slikarski sazrijeva sublimirajući, sada s već jasnom i promišljenom distancom, iskustva slikarstva osamdesetih.

"Šumonja je u tim godinama doista zreo i iskusan umjetnik manirističke vokacije koji se referira prvenstveno na iskustva anakronizma, ali i novog njemačkog ekspresionizma učinivši začudan postmodernistički spoj antike, renesanse, baroka, klasicizma, moderne i nove ekspresije", napisao je Lučić dodajući da je utjecaj Picassa na Šumonju, kao i njegove generacijske pulske kolege, Roberta Paulettu i Erosa Čakića, bio doista od presudnog značenja za njihov razvoj. Svi su oni upijali Picassove ideje transponiravši ih u osobni eklekticizam snažnog autorskog pečata.

Bogato i raznoliko stvaralaštvo

- Nije mi bilo jako teško odabrati radove jer sam morao voditi računa o prostornim mogućnostima Muzeja i o tome kako će radovi tu izgledati, a učinio sam to uz pomoć Mladena Lučića Luca, kazao je Šumonja.

Inače, Bojan Šumonja je pripadnik prve generacije pulskog Grafičkog razreda, zajedno s Davorom Kreljom, Marinom Banić i Robertom Paulettom, a sada trenutno vodi galerije Poola i studio na Punta Verudeli.

Bojan Šumonja završio je srednju umjetničku školu u Puli, te likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine. Od 1987. godine je član Hrvatskog društva likovnih Umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao na više od 200 skupnih i stotinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter