Četiri suca blokirala Trumpovu uredbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suci iz najmanje četiriju američkih saveznih država blokirali su, a državni odvjetnici iz 16 saveznih država osudili uredbu predsjednika Donalda Trumpa kojom se zabranjuje ulaz u Sjedinjene Države imigrantima iz sedam većinskih muslimanskih zemalja.

Suci iz Massachusettsa, Virginije i Washingtona, država s velikim međunarodnim zračnim lukama, u subotu navečer i u nedjelju ujutro donijeli su svoje odluke nakon što je savezna sutkinja Brooklyna Ann Donnelly djelomično dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale Trumpovu uredbu o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja.

Primivši tužbe organizacija za ljudska prava, među kojima i ACLU-a, američkim je vlastima naredila da ne smiju izgoniti državljane sedam muslimanskih zemalja na koje se uredba odnosi - Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana, a posjeduju isprave na temelju kojih mogu ući u Sjedinjene Države.

Iako odluke američkih sudaca ne mogu utjecati na poništenje Trumpove uredbe, veći broj takvih odluka mogao bi znatno zakomplicirati nastojanja administracije da je provedu.

Državni odvjetnici iz 16 saveznih država, uključujući Kaliforniju i New York, izdali su zajedničko priopćenje u kojem osuđuju Trumpovu uredbu.

"Radit ćemo na toma da što manje ljudi pati zbog kaotične situacije koju je uredba stvorila", stoji u priopćenju.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti u nedjelju je objavilo da će "postupiti u skladu sa sudskim odlukama", istodobno provodeći Trumpovu uredbu na način da zajamči da oni koji ulaze u SAD "ne predstavljaju prijetnju našoj zemlji ni američkom narodu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter