Čak 52 istarska maslinara u vodiču Flos Olei

Svi istarski maslinari uvršteni u vodič (V. HABEREITER)
Svi istarski maslinari uvršteni u vodič (V. HABEREITER)

Čak 52 istarska maslinara uvrštena su u ovogodišnji svjetski vodič najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei koji je danas predstavljen istarskoj javnosti u porečkoj Villi Polesini.

Vodič je priručnik koji govori o najboljim svjetskim uljima dokazane kvalitete, a ove je godine doživio svoje peto izdanje (od 2001. do 2009. izlazio je pod nazivom L'extravergine) i pruža transparentnu, nefiltriranu i iscrpnu informaciju o ponudi svjetskog maslinarstva. U vodiču je na 500 kartica teksta zastupljeno 47 zemalja.

Svečanosti dodjele vodiča prisustvovao je i istarski župan Valter Flego, koji je istarskim maslinarima čestitao na nevjerojatnim uspjesima i rezultatima.

- Kvaliteta, kontinuitet i kupci, to su tri bitne stvari u ovoj priči i hvala svima vama koji se trudite oko ove tri komponente, rekao je Flego. Zahvalio se maslinarima što ugrađuju brend kvalitetnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja u regionalni identitet i jačaju cijeli brend Istre.

Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević naglasio je da je u ovogodišnjem izdanju na ocjenjivanje pristiglo više od tri tisuće uzoraka iz cijelog svijeta, odnosno s pet kontinenata, te da je u najuži izbor ušlo 580 uzoraka, od čega čak 52 iz Istre, što je deset posto. Istaknuo je da se svake godine povećava broj uključenih maslinara, ali i broj ocjena, tako da je u ovogodišnjem vodiču čak 17 proizvođača koji spadaju u ekstraklasu, što je više od 90 bodova. Odmah do ove granice je još 11 maslinara, potencijalnih kandidata za ovu klasu dogodine.

- Mogućnosti za istarsko maslinovo ulje su izuzetno velike. Koliko god mislimo da su Kina ili Daleki istok veliki, ne uspijevamo sagledati pravi potencijal tako velikih zemalja. Činjenica je da tamo ekstradjevičansko maslinovo ulje nije prvi začin, ni uobičajeni dio prehrane, međutim kada se uzme koliko milijardi ljudi se nalazi na toj polutki, onda i tako male količine koje se proizvode u Istri izuzetnom kvalitetom čine itekako dobar potencijal, kazao je Ivošević.

- Hrvatska je kao zemlja jaka u vodiču i ulja su postigla vrlo visok nivo. Za sada je proizvodnja mala, dobra za vlastiti turizam i malo za europski izvoz, ali mnogi će se maslinari razvijati i sigurno će proizvodnja rasti, pogotovo sada u EU-u koje je dobro tržište, rekao je Marco Oreggia, urednik vodiča. Istarskim je maslinarima savjetovao da nastave s inovacijama u proizvodnji, ali i da se ne zatvaraju u mikroregije, jer će lako izgubiti prepoznatljivost među kupcima. Termin "istarsko" ili "iz Istre" će najviše koristiti prepoznavanju na tržištu, zaključio je Oreggia.

Među uvrštenim maslinarima najviše se plasirala Olea B.B. iz Rapca s 97 bodova, a slijede s bodom manje OPG Belci iz Vodnjana, obitelj Ipša iz Oprtlja i Stancija Meneghetti iz Bala. I ove je godine urednik među svim uvrštenim gospodarstvima istaknuo 20 najboljih proizvođača vrhunske kvalitete, čime su zaslužili nagrade za kvalitetu, koje se dodjeljuju temeljem tehnologije prerade, kao i degustacijskom kategorizacijom proizvoda.

Tako je ove godine Matteo Belci osvojio titulu za najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje u kategoriji monosortno - umjereno voćno. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter