Bulić: Broj stalno zaposlenih u turizmu pada

Bruno Bulić (N. LAZAREVIĆ)
Bruno Bulić (N. LAZAREVIĆ)

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, na konferenciji za novinare u utorak se osvrnuo na godinu na izmaku u kojoj ovaj sindikat bilježi dva desetljeća postojanja. Osnovan je 1995. kao Sindikat Istre, 1998. širi se na Kvarner, da bi prošle godine obuhvatio i Dalmaciju. Osvrnuvši se na turističke rezultate u ovoj godini, Bulić je rekao da su fizički i financijski pokazatelji 20 posto veći u odnosu na lani, zadovoljan je i radom turističkih zajednica, no smeta mu što je broj stalno zaposlenih u ovoj djelatnosti u padu.

- U turističkim tvrtkama postoji socijalni dijalog. Plaće lagano rastu, i to od 1,5 do 3 posto. Turizam je jedna od najstabilnijih djelatnosti, no nije dobar njegov udio u BDP-u. Nezadovoljni smo što mali postotak izuzetno velike dobiti nisu u stanju dati radnicima. Ako netko ostvari 200 do 300 milijuna kuna čiste dobiti nakon oporezivanja, a nije u stanju dati milijun i pol radnicima, onda mu fali socijalne inteligencije budući da novac koji bi se usmjerio radnicima ne bi ugrozio reinvestiranje dobiti, rekao je Bulić.

Osvrnuo se i na Grupu Uljanik koja se, kako je kazao, konsolidirala, ima ugovorene poslove vrijedne milijardu eura, iako "još treba namiriti nekoliko stotina milijuna kuna prema dobavljačima i kooperantima".

- Situacija u komunalnim poduzećima je relativno stabilna. No, smanjuju se programi na štetu uređenja gradova i infrastrukture, rekao je Bulić te podsjetio na štrajk koji je ovaj sindikat koncem 2009. organizirao u Herculanei i Pulaprometu.

- Gradonačelnici su natjerali ljude da postanu štrajkbreheri.

No, Pulapromet i Herculanea su sve sporove koje su po nalogu pulskog gradonačelnika pokrenuli protiv SIKD-a izgubili. Zadnju pravomoćnu presudu dobili smo prije nekoliko mjeseci, obznanio je Bulić te podsjetio da su sudske troškove, čiji mu je iznos nepoznat, platili građani Pule i ostalih gradova.

Podsjetio je da odnosi SIKD-a s jedinicama lokalne samouprave nisu kao što su nekad bili. U Rovinju već tri, četiri godine čekamo prostor za rad, to je partijska odluka, veli. Korektne odnose imaju s Umagom gdje, dodao je, "voljeni vođa koji sjedi u Bruxellesu nema kontrolu".

SIKD ne pripada nijednoj političkoj opciji, no sve opcije koje su dosad bile na vlasti smanjile su stečena radnička prava, a na snazi je daljnje raslojavanje društva.

- Bogati su još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Pravosudni aparat je u rukama politike. Ono što govore nadležni iz USKOK-a, "poskoka" i riđovke" je obmana, oni su produžena ruka politike. Radnik bez novca nema oslonac u pravosuđu i represivnom aparatu. Bogati ne odgovaraju za ništa, pa ni za ubojstva, a siromašni mogu završiti iza rešetaka a da ništa nisu skrivili, osuo je paljbu prvi sikdovac.

Osvrnuo se i na pregovore Mosta s dvjema koalicijama, rekavši da nije bilo ni riječi o radnicima i socijalnoj politici. Sindikate, veli, čeka neoliberalni pristup tim problemima. Građani su prevareni, jer ako je netko htio pregovarati s nestranačkom osobom, onda je ime te osobe trebalo stajati visoko na izbornoj listi, smatra on.

"Neprimjereno je i nekulturno postaviti za mandatara osobu koja nabada hrvatski i koja je u djetinjstvu odselila iz Hrvatske. Ispada da su ljudi debili. Reforme o kojima govore mogu se odmah riješiti, mandatom od dvije godine plus dvije godine, smatra pulski sindikalist. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter