Brdskim gradovima i općinama novci od poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada će do kraja godine izraditi novu zakonsku regulativu za trajnu pomoć 35 gradova i općina koji se nalaze u brdsko-planinskim područjima. U Istarskoj županiji to se odnosi na grad Buzet, te na općine Lupoglav, Cerovlje, Gračišće i Motovun, kojima će se povećati udio u prihodima od poreza na dohodak, te osigurati dodatna pomoć iz državnog proračuna. Ugroženi gradovi i općine mogu računati i na povećanje udjela u šumskom doprinosu, te na pomoć u održavanju nerazvrstanih cesta u ekstremnim zimskim uvjetima.

Prema najavama potpredsjednika Vlade Branka Grčića, nove mjere stupaju na
snagu od početka 2016. godine. Osigurat će se 107 milijuna kuna za 35 gradova i općina.

-Iz novog zakonskog prijedloga još se ne može točno vidjeti koliki će iznos iz poreza na dohodak ostati gradovima i općinama u brdsko-planinskim područjima. Ali, sredstva koja ćemo dobiti ipak će biti veća u odnosu na prethodni prijedlog zakona, po kojem smo od 2017. godine trebali izgubiti sva prava. Dakle, neka će nam prava biti kompenzirana," objašnjava Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.

Žulić očekuje da će Vlada i Ministarstvo regionalnog razvoja prihvatiti prijedloge koje su na sastanku s ministrom podnijeli gradonačelnici i općinski načelnici iz cijele zemlje. "Ukoliko naši prijedlozi budu prihvaćeni i stavljeni u konačni prijedlog zakona, gubici će biti smanjeni i moći ćemo biti zadovoljni. Ova varijanta zakona mnogo je prihvatljivija," kaže Siniša Žulić.

Načelnici istarskih općina s brdsko-planinskim statusom oprezni su u komentarima zakonskih izmjena.

-Općina Gračišće našla se, nakon promjena zakona, u iznimno teškoj situaciji. Prijedlog zakona obećava malo bolje dane i veća sredstva nego što su danas, ali nisam optimist da će to biti dovoljno za funkcioniranje općine," poručuje Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća.

Načelnik Cerovlja Emil Daus također je kritički raspoložen.
- Smatram da je promašeni cijeli koncept. Jedini ispravni put je decentralizacija i ostavljanje poreznih prihoda u zajednici u kojoj su stvoreni u većem iznosu nego je to sada. Zapravo, u jednom dijelu je to tako i bilo prije stupanja postojećeg zakona na snagu. Prijedlog izmjena i dopuna postojećeg zakona zapravo je pokušaj ispravka onog sto je postojećim zakonom pogrešno učinjeno, veli on. (D.GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter