Branom spašavaju ribe u presušenoj Mirni


Zbog ekstremne suše presušilo je i riječno korito u gornjem toku najduže rijeke Mirne, a da bi očuvali barem ekosustav uzvodno od naselja Most do Istarskog vodovoda, ribolovci i Hrvatske vode udružili su snage.

Na Mostu je upravo započela izgradnja betonskog praga visokog 25 centimetara koji neće predstavljali prepreku prilikom nailaska velikih voda, a kod ovako minimalnog vodostaja zadržat će vodu u dijelu gornjeg toka. Iskoristit će se time ujedno manje količine vode koje se u Mirnu upravo kod Mosta slijevaju iz kanala Istarskog vodovoda.

- Cilj nam je osigurati biološki minimum u riječnom koritu uzvodno od Mosta. Prije tjedan dana krenuli smo samostalno u akciju, a u međuvremenu su nam se pridružile i Hrvatske vode, kaže tajnik ŠRD-a "Mrena" Buzet Ferid Mačković.

- Ponukani razmišljanjem ŠRD-a "Mrena" o podizanju razine vode uzvodno od Mosta, odlučili smo se za trajno rješenje kojim bismo omogućili biološki minimum za opstanak ekosustava. Ovakve ekstremne meteorološke prilike ponukat će nas da za rijeku Mirnu zajedno sa svim zainteresiranima, počevši od ribiča, pokušamo naći optimalno rješenje da ih ubuduće što spremniji dočekamo, izjavio je Aleksandar Kružić, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda za mali sliv Mirna-Dragonja sa sjedištem u Buzetu.

Na lokaciji Most vodostaj je minimalan, a vode još uvijek ima upravo zahvaljujući onim količinama za održavanje biološkog minimuma koje pritječu iz kanala Istarskog vodovoda i doslovce se mjere u decilitrima. Manje količine vode u Mirnu dotječu i iz odvodnog kanala Butoniga u kojem se sabire voda iz okolnih kanala.

- Stanje je doista kritično i prioritet je sačuvati biološki minimum, stoga ni u kom slučaju ne treba koristiti vodu iz Mirne za navodnjavanje poljoprivrednih površina, apelira Ferid Mačković. (Napisala i snimila Gordana  ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter