Borim se za život - ulje kanabisa hoću na recept!

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Prije jedanaest godina 41. godišnja Puljanka Minja Vukas Dobran počela je osjećati prve simptome multiple skleroze. Bolno kočenje tijela, neizdržive vrtoglavice, povraćanje, luđačka nervoza. U kratkom vremenu više se nije mogla sama ni hraniti, a zbog kočenja ruke nije mogla ni slova napisati. Ruke su joj drhtale, a tijelo je sve manje slušalo. Kada joj je dijagnosticirana bolest, krenula je u konvencionalno liječenje, no bolest je bila tu i više nije bilo povratka. Magnetska rezonanca pokazala  je četiri lezije na jednoj strani mozga.

Svjesni rizika

Od tog trenutku, priča nam Minja, osjećala se kao da je krenuo najduži sprovod na svijetu, tiha i polagana smrt. No, nije odustajala. U početku je koristila kortikosteroide koji su tek kratkoročno pomagali, a za doze B kompleksa, cinka, matične mliječi nije više imala novaca, jer sve to mjesečno košta 500-tinjak kuna. Odlučila je zajedno sa suprugom Alessandrom poduzeti nešto, a nakon što je na internetu pročitala da bi joj u liječenju pomoglo ulje kanabisa, odlučila je u svom vrtu u Šišanu gdje živi posaditi stabljike marihuane.

-Svjesno smo krenuli u rizik oko sadnje. Prije toga sam od Ministarstva zdravlja pokušala dobiti dozvolu za sadnju male količine kanabisa za vlastito liječenje, a odgovor je bio - to je u Hrvatskoj zabranjeno. Upućivali su me na razne inspekcije no odgovor je uvijek bio isti. Zabrana. Na kraju je presudno bilo kada mi je jedna gospođa u nekoj od instituciji koju sam kontaktirala sama rekla "imam bolesno dijete i da znam da bi mu to pomoglo, posadila bih plantažu".

Krenuli smo u sadnju negdje u ožujku prošle godine na vlastitu odgovornost, svjesni svih posljedica. Ubrzo smo pozvali jednog sumještana za kojeg smo znali da će to prijaviti ako mu ispričamo što smo posadili i tako je bilo i hvala mu od srca na tome, kaže nam Minja. Njen suprug Alessandro sam je posadio i zalijevao stabljike, a kada su narasle na nekih pola metra, na vrata im je stigla policija.

Policija korektna

-Bilo je to početkom srpnja prošle godine. Stiglo ih je desetak i morao sam pred njima uništiti stabljike, kaže Alessandro, koji je istog dana priveden i pušten. "Policija je bila izuzetno korektna i odmah im je bilo jasno o čemu se radi, nisu mi ni lisice stavili kod privođenja. Spreman sam i na zatvor ako će mojoj supruzi biti bolje, kaže Alessandro koji je ubrzo nakon privođenja primio obavijest Općinskog državnog odvjetništva koje ga tereti za neovlaštenu proizvodnju tvari koje su proglašene drogom, za što mu prijeti kazna do pet godina zatvora. Trenutno čeka suđenje.

Minja je po struci konobarica no kada je bolest uznapredovala više nije mogla raditi. I Alessandro, inače bivši branitelj, posao je izgubio nakon teške povrede kralješnice na radnom mjestu a nakon bolovanja, stigao je otkaz. Trenutno žive od socijalne pomoći, a zahvalni su na velikoj pomoći Centru za socijalnu skrb Pula, Ministarstvu branitelja, Općini Ližnjan i pulskoj udruzi "Probudi se". Uz pomoć dobrih ljudi uspjeli su poplaćati režije, kupili su koke nesilice i posadili povrće, a plan im je u vrtu baviti se permakulturom. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter