Boombarstick opet 'udara'


Proteklog je vikenda karlovački slikar i street art umjetnik Leonard Lešić oslikao u Vodnjanu zid ispod volte u Trgovačkoj ulici, čime je nastavljen Boombarstick, nezavisni festival urbane umjetnosti i glazbe u Vodnjanu. Ovogodišnje izdanje otvoreno je 1. svibnja u galeriji Boombarstick (Via Pian 11). Iako je tada predviđeno slikanje zida hospicija Angelo Ceccon u kreaciji umjetnika Zvonimira Haramije Hansa, ono je zbog lošeg vremena odgođeno za srpanj.

No, Haramija je tada oslikao zid u unutarnjem prostoru galerije Boombarstick. Riječ je o vizualnom umjetniku širokog raspona interesa i aktivnosti. Bavi se tradicionalnim medijskim tehnikama i umjetnošću, kao što su crtanje, kolaž, slikanje, slikanje fasada, ali i elektronskom grafikom, montažom, animacijom i produkcijom animiranih glazbenih spotova u suradnji s drugim kreativcima.

Na otvorenju je nastupio vodnjanski glazbenik i producent Rinoma ili Marino Morosin, uz pratnju Fabia Forlania i Dragana Smoljana, dvojice članova break dance skupine Istra Ti Materina.

S ciljem stvaranja otvorene galerije pod nebom, potičući kulturnu, umjetničku i gospodarsku razmjenu te pritom čuvajući višestoljetnu tradiciju mjesta, Boombarstick je prvi put održan u ljeto 2013. godine. Tada su poznati i talentirani hrvatski i europski street artisti tijekom pet dana na raznim lokacijama grada oslikali desetke zidova, dok su u večernjim satima svirali domaći i inozemni bendovi.

Boombarstick je u protekle tri godine ugostili su 250 umjetnika, a 24 umjetnika oslikalo je 24 murala po cijelom gradu, uz 25 održanih koncerata i pet izložbi. Gostovali su, među ostalim, francuski ilustratori Jean-Michel Ouvry, Sébastien Touache i Jahwan, švedski autor Ekta (Daniel Götesson), Lonac, transnacionalna skupina Centrifuga iz Berlina, srpski umjetnik Davor Gromilović,  zagrebački slikar Stipan Tadić, njemačko-austrijska skupina The Weird, talijanski autori Agostino Iacurci i Run, obećavajući mladi i samouki slikar iz Pule Bastard Polite, a ugostili su i Novo Doba, festival autorskog stripa koji se održava u Beogradu i Pančevu, kao i pariški kolektiv JeanSpezial. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter