BOOKtiga posvećena svjetskom danu knjige

BOOKtižin se otvara u 10 sati
BOOKtižin se otvara u 10 sati

Danas se diljem zemlje obilježava Noć knjige, nacionalna manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a obilježava se na Svjetski dan knjige i autorskih prava. Stoga je Gradska knjižnica Poreč pripremila bogat program kojim će na poseban način obilježiti ovu manifestaciju u okviru BOOKtige – međunarodnog festivala pročitanih knjiga.

Glagoljska slovarica

Program započinje već u 10 sati otvaranjem knjižnog sajma BOOKtižin na kojemu je moguće pronaći brojne zanimljive naslove iz književnosti, romane na stranim jezicima, literaturu za  djecu, stručnu građu, stripove, enciklopedije i rječnike te bogatu ponudu naših gostujućih antikvarijata iz Ljubljane, Rijeke, Kopra i Zagreba. Program se nastavlja u 14 sati predavanjem koje će održati dr. sc. Barbara Sladonja na temu "Invazivne vrste - prijetnja ili resurs?". Naime, Gradska knjižnica Poreč kao sudionik projekta Zelena knjižnica želi, tim nastupom, ukazati na važnost jačanja svijesti prema očuvanju okoliša.

U 17 sati počinje zanimljiva kreativna radionica Glagoljska slovarica iz ciklusa kreativnih radionica za djecu Petkom u pet. Cilj radionice je da djeca kroz zabavu i stvaralački rad usvoje i ponove svoja znanja o glagoljici.

Večer u znaku nagrada

Večernji dio programa rezerviran je za svečanost dodjele Nagrade BOOKtiga 2016. autoru najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije. Nagrada BOOKtiga, utemeljna u čast knjizi i čitanju, ove se godine dodjeljuje sedmi put i treći put pod pokroviteljstvom Istarske županije. Ovogodišnja najčitanija knjiga u svim knjižnicama Istarske županije je roman "Brdo" književnika Ivice Prtenjače, koji je za ovu knjigu dobio nagradu VBZ-a i Tisakmedije za najbolji neobjavljeni roman u 2014. godini. Nagrada će Ivici Prtenjači biti uručena u 19 sati.

Programski dio festivala BOOKtiga zaključit će se u 20 sati svečanim uručenjem plakete Red Dot nagrada za dizajn i komunikaciju u 2015. godini Gradskoj knjižnici Poreč. Naime Porečka BOOKtiga dobitnik je Red Dot nagrade za dizajn i komunikaciju u 2015. godini koja je dodijeljena Studiju Sondi u kategoriji niskobudžetnih projekata, a koji promiču lokalnu kulturu. 

Plakati za Festival Booktiga bilježe kontinuiranu kvalitetu u komunikacijskom pristupu: još otkako su 2009. dobili najprestižniju hrvatsku nagradu za dizajn: Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva pa do danas, iz godine u godinu nagrađivani su svjetskim priznanjima (Red Dot, How, I.D, Creativity Annual Award itd…). (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter