Booktiga: O Shakespeareu, Jugoslaviji i tri praščića

Goran Vojnović i ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović  (V. HABEREITER)
Goran Vojnović i ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović (V. HABEREITER)

Završeno je sedmo izdanje porečkog međunarodnog sajma pročitanih knjiga Booktiga koji je različitim radionicama, gostovanjima popularnih književnika, predstavama i izložbama oživio trg Marafor u starogradskoj jezgri.

U petak, predzadnjeg dana sajma prvi gost u Gradskoj knjižnici, bio je književnik dr. Mate Maras, vrsni prevoditelj s francuskog, talijanskog, engleskog, starofrancuskog, staroengleskog, provansalskog, makedonskog i rumunjskog jezika, znalac koji je prvi na hrvatski preveo sabrana djela Williama Shakespearea.

U središtu Marasova predavanja bio je upravo ovaj poznati engleski književnik na čiju se obljetnicu smrti 23. travnja slavi i Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Večernji književni susret pred publiku je doveo Gorana Vojnovića, nagrađivanog slovenskog autora koji je predstavio svoju drugu knjigu "Jugoslavija, moja domovina". Roman čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana, jednim se dijelom odvija u i Puli, gdje je autor provodio svoje djetinjstvo.

Riječ je o romanu traume, boli i osamljenosti. Glavni junak knjige je tridesetogodišnji Ljubljančanin koji je uvjeren da mu je otac, oficir JNA, umro početkom rata devedesetih. Kada otkrije da mu je otac general srpske vojske optužen za teške ratne zločine, kreće u potragu za njim i za istinom.

Kroz roman Vojnović novim generacijama na svoj način i iz svoga kuta donosi priču o bivšoj državi koja je nestala s političke karte, kao i o idealizaciji i demonizaciji jednoga vremena, o bolnim iskustvima u ratnim vremenima, o slici rata koja je ustvari slika izbjeglištva i brojnim drugim situacijama, osjećajima i odnosima.

Kroz razgovor o romanu Vojnović je objasnio i ono što on naziva emotivnom geografijom.

- Moj glavni grad je sigurno Ljubljana u kojoj sam rođen, a drugi glavni gradovi su sigurno Pula, Visoko i Sarajevo u Bosni, te Novi Sad u koji se preselila moja porodica poslije rata. U tim sam gradovima provodio puno vremena, u njima su živjeli i još uvijek žive meni jako bliski ljudi i oni stvaraju neku posebnu, moju intimnu Jugoslaviju.

Ti su gradovi dio moje intimne domovine, a u nedostatku boljih izraza ja to nekada nazivam Jugoslavijom, mada to nije ista Jugoslavija na koju svi prvo pomisle, rekao je Vojnović. 

Bilo i govora o njegovoj prvoj knjizi "Čefuri raus" provokativnom romanu o životu slovenskih Bosanaca koji je osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik, te dobio kazališnu i filmsku adaptaciju, ali i zbog kojeg je Vojnović priveden, zbog navodnog vrijeđanja slovenske policije. 

Booktigu je zaključila glumačko-lutkarska predstava "Vuk i tri praščića" u izvedbi kazališne družine "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskoga Broda. Priča o tri praščića, koji zajedničkim snagama i lukavošću pobjeđuju vuka, omiljena je među mališanima, a vesela izvedba oduševila je brojnu djecu i roditelje na ljetnoj pozornici.

Posjetitelji su tijekom sajma imali prilike kupovati i rabljene knjige izložene na štandovima na Maraforu, a prihod od prodaje namijenjen je za kreiranje prigodne knjižnice koju će dobiti sva novorođenčad s područja Poreča i Poreštine. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter