BOOKtiga kao mjesto za interakciju i sinergiju

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Razgovarali smo s ravnateljicom Gradske knjižnice Poreč Irides Zović o ovogodišnjoj Booktigi, manifestaciji koja se od prvoga dana kroz novi oblik popularizacije knjige i čitanja uz prodaju, razmjenu i darivanje rabljenih knjiga, obraća najširoj javnosti uz poziv na kulturni dijalog. Fokus na knjigu i čitanje dan je kroz raznovrstan program u kojem se nastoji zadovoljiti najrazličitije čitateljske afinitete.

- Kako je uopće krenula ideja o realizaciji BOOKtige?

- BOOKtiga je ime međunarodnog festivala pročitanih knjiga, koji se održava na najstarijem antičkom trgu u Poreču, Maraforu na kojem je smještena i Gradska knjižnica. Poziv za sudjelovanje na BOOKtigi prihvatili su vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane koji tijekom festivala nude na prodaju antikvarne knjige i javnosti predstavljaju svoje najstarije publikacije. Okosnica Festivala je interakcija građana i Knjižnice u kojoj se pruži mogućnost posjetiteljima da aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja. Ovakvim pristupom željeli smo predstaviti Gradsku knjižnicu kao mjesto zajedničkog okupljanja, mjesto za otvorenu razmjenu mišljenja i aktivnu sinergiju što široj javnosti. Glazbenim nastupima, aukcijama umjetnina, izložbama, radionicama itd. cijeli događaj dobiva jednu novu razinu, a sve s ciljem provođenja u djelo osnovne ideje BOOKtige – pregršt druženja i interakcije na relaciji ustanove u kulturi i posjetitelja.

- Hvalevrijedna je inicijativa pokretanja stacionara Gradske knjižnice. Nedavno je otvoren stacionar u Baderni. Kako ti stacionari funkcioniraju i kakav je odaziv korisnika?

- Otvaranjem knjižničnih stacionara Gradske knjižnice Poreč željeli smo osigurati osnovnu knjižničnu uslugu i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta te na taj način široj zajednici omogućiti razmjenu znanja i dostupnost informacija.

To su važni događaji, ne samo za sredine u kojima su stacionari otvoreni, već i za grad Poreč jer predstavljaju važan iskorak za knjižničnu djelatnost na području Poreštine. Za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara.

Gradska knjižnica Poreč odvojila je za svaki od njih po oko 700 svezaka iz svoga fonda, osigurala tehničku opremu i cjelokupnu stručnu podršku, dok su lokalne zajednice - Mjesni odbori Červar Porat, Nova Vas, Varvari i Baderna, uz podršku Grada Poreča osigurali i uredili prostor. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter