Blagonić: Preobrazit ćemo Pazin

Lista SDP-a za Vijeće Grada Pazina (M. RIMANIĆ)
Lista SDP-a za Vijeće Grada Pazina (M. RIMANIĆ)

Problem Pazina je njegova neprepoznatljivost, to je grad koji nema identiteta, grad koji se u posljednjih 20 godina nije uspio brendirati i stvoriti dodanu vrijednost, rekao je Sandi Blagonić nositelj liste SDP-a za vijeće Grada Pazina i kandidat za gradonačelnika na predstavljaju liste. Stoga će SDP tradicionalnim, ali i nekonvencionalnim mjerama preobraziti Pazin.

Grad nema gospodarske strategije, pa će njena izrada biti prioritet vijećnika SDP-a. Usporedno s time opremat će se poslovne zone, a osnovat se će se i poduzetnički inkubator kako pomoć pokretanja poslovanja. Budući da je Pazin poznat po kamenu otvorit će se institut za kamen, kako bi se znanost spojila s gospodarstvom.

"Pazin nije bogat grad", kaže Blagonić, dodajući kako se dosadašnja vlast u velikoj mjeri bavila gradnjom Potemkinovih sela prozivajući ih kapitalnim objektima. Upravo zato što Pazin nema novaca Blagonić predlaže niz jeftinih mjera koje daju dobre rezultate. Među njima je uređenje javnih površna, a to će, kako kaže, biti prepušteno darovitim studentima i umjetnicima koji će od Pazina napraviti street-art grad u kojem će cijele godine živjeti i raditi umjetnici, a turisti će ga zbog slikovitosti posjećivati.

Jedan od pazinskih brendova mogao bi biti i reciklaža starog namještaja, dodaje Blagonić. Poboljšanje socijalnog statusa potrebitima ponudit će se korištenjem gradskih vrtova na neiskorištenom zemljištu i socijalnom samoposlugom.

Zahvaljujući suvremenoj računalnoj tehnologiji Pazin će postati prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se građanima i to do 16 godina, omogućiti izravno, ali savjetodavno, sudjelovanje u radu gradskog vijeća. Ovo je važno kako bi se među građanima razbila predodžba kako je politika prljav posao, kaže Blagonić i zaključuje kako je politika prljava onoliko koliko se prljavštine u nju unese. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter