Bijela kuća traži da se istraži je li Obama prisluškivao Trumpa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijela kuća zatražila je u nedjelju od Kongresa da istraži je li Obamina administracija zlorabila ovlasti u predsjedničkoj kampanji 2016., u sklopu tekuće kongresne istrage o utjecaju Rusije na izbore.

Zahtjev je upućen dan nakon što je predsjednik Donald Trump bez ikakvih dokaza optužio tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu da je naredio prisluškivanje telefona u Trumpovu izbornom stožeru u Trump Toweru.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je da Trumpovi dužnosnici neće dalje komentirati taj slučaj dok Kongres ne završi istragu.

"Izvješća o potencijalno politički motiviranim istragama uoči izbora 2016. vrlo su zabrinjavajuća", izjavio je Spicer.

Obamin glasnogovornik ustvrdio je u subotu da bivši predsjednik nije naredio prisluškivanje nijednog američkog državljanina. "Ni predsjednik Obama niti bilo koji dužnosnik Bijele kuće nikada nisu naredili nadziranje nijednog američkog državljanina", rekao je Kevin Lewis.

Ben Rhodes, Obamin savjetnik za vanjsku politiku, također je komentirao Trumpove tvrdnje napisavši na Twitteru: "Nijedan predsjednik ne može narediti prisluškivanje. To ograničenje služi tome da bi se građani zaštitili od ljudi poput vas".

Prema američkom zakonu, savezni sud morao je imati osnovanu sumnju da je meta prisluškivanja "agent strane sile" kako bi odobrio zahtjev za elektronički nadzor Trump Towera.

Republikanski senator Ben Sasse pozvao je Trumpa da pruži dokaze za svoje tvrdnje. Izjave gospodina Trumpa su "ozbiljne" i trebao bi ih objasniti te reći kako je za to saznao, rekao je Sasse.

Demokratski zastupnici smatraju da optužbama na račun Obame Trump želi skrenuti pozornost s istrage o vezama s Rusijom. "Vrhovni skretničar opet radi isto", rekla je čelnica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter