Azorska anticiklona donosi paklene vrućine

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ako je vjerovati meteorolozima, pred nama su paklene vrućine - temperature će se penjati do 38 stupnjeva Celzija. Toplinski val stiže već za vikend i po sadašnjim prognozama ne nazire mu se tako brzo kraj. Štoviše, prognoze govore da se živa u termometru idućih 10-ak dana neće spuštati ispod 35 stupnjeva.

Iz Istrameta izvješćuju da su još samo danas mogući lokalni grmljavinski pljuskovi koji će donijeti lokalno osvježenje, no to se ponajprije odnosi na područje Ćićarije.

U ostatku Istre i u Puli do kraja mjeseca bit će suho i sunčano uz vrlo malu mogućnost lokalnih pljuskova. Za toplinski udar koji nam slijedi "krivac" je azorska anticiklona, koja će svoj ogranak proširiti nad naš dio Europe, uz konstantan dotok vrućeg afričkog zraka.

Liječnici stoga upozoravaju građane na oprez i savjetuju da ne izlaze iz kuća između 11 i 17 sati, posebno starije osobe i kronični bolesnici. Svi oni koji si ne mogu priuštiti boravak u hladovini u najtoplijem dijelu dana, trebali bi se barem držati hlada, zaštiti se šeširom i piti puno vode. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter