ARZ sam obavio posao za koji je plaćeno - Viaduktu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državna tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) potpisala je sredinom travnja s tvrtkom Viadukt ugovor za obnovu asfaltne kolničke konstrukcije na prometnim trakama.

Po tom ugovoru Viadukt je nakon strojnog glodanja asfalta ostatke bio dužan kamionima odvesti na deponij za prihvat i zbrinjavanje otpadnog materijala, ali pri kontroli realizacije ugovora ispostavilo se da su otpad s gradilišta vozili kamioni tvrtke ARZ. Dakle, državna tvrtka je Viaduktu platila za posao koji je na koncu sama obavila.

Kontrolu ovog ugovora, u namjeri da provjeri glasine o nezakonitostima, naložio je predsjednik Uprave ARZ-a Josip Šala. Koncem godine dobio je rezultate kontrole ugovora, koji su ukazivali na nezakonitosti u njegovoj realizaciji, na štetu državnog poduzeća.

Kontrolori su provjeravali putne radne listove i teretne listove-dostavnice, podatke s GPS sustava te slikovne zapise transakcija. Pritom je utvrđeno da su kamioni ARZ-a danima odvozili otpad s gradilišta na kojem je radio Viadukt, iako to nisu bili dužni činiti. Taj posao bio je plaćen Viaduktu. Iznos za koji je državna tvrtka oštećena kontrolori nisu utvrđivali. Dvojici od trojice rukovoditelja osumnjičenih da su poduzeću nanijeli štetu na teret se ne stavlja samo posao s odvozom otpada s gradilišta, nego i niz drugih propusta, kao što su nabava opreme bez javnih nadmetanja te ugradnja neadekvatnih cijevi na trasi autoceste. Sumnjajući da su i ovdje u pitanju kaznena djela, Uprava ARZ-a o svemu je izvijestila i USKOK.

Kad je dobio rezultate kontrole ugovora, Šala je odlučio otpustiti ljude koje smatra odgovornima. U pitanju su V. Š., nekoć glavni inženjer redovnog održavanja u podružnici za održavanje autoceste, zatim M. G., nekoć ARZ-ov direktor podružnice za održavanje autoceste, te D. R., nekoć ARZ-ov rukovoditelj službe redovnog održavanja.

Trojica navedenih, međutim, koncem prošle godine premještena su u poduzeće ARZ-ON d.o.o., tvrtku-kćer Autoceste Rijeka-Zagreb. Njima je najprije omogućeno da iznesu svoju obranu, ali u Upravi ARZ-a, odnosno tvrtke ARZ-ON očito su smatrali da obrana nije dovoljno uvjerljiva te su im napisali otkaze. Odluka o redovitim otkazima trenutačno je u proceduri, a u njoj piše da poslodavac zahtijeva od radnika da tijekom otkaznog roka ne dolaze na posao. Začuđujuća je, međutim, činjenica da se trojici zaposlenika osumnjičenih za kriminal nude i otpremnine. Priznato im je, naime, pravo na otpremninu u visini od 35 posto bruto plaće isplaćene u tri mjeseca koji prethode prestanku ugovora o radu.

Također, u otkazima se navodi da će trojica osumnjičenih za kriminal dobiti i naknadu umjesto korištenja neiskorištenog godišnjeg odmora za 2013. i tekuću godinu. U obrazloženju napisanih odluka o redovitom otkazu ugovora o radu, na kojima je naznačeno i mjesto za potpis direktora ARZ-ON-a Marija Juzvišena, jasno se daje na znanje da se trojici radnika otkaz uručuje zbog osnovanih sumnji da su počinili kaznena djela dok su radili u Autocesti Rijeka-Zagreb. Pojašnjenja o otkazima pokušali smo dobiti u ARZ-u i ARZ-ON-u. Predsjednik Uprave ARZ-a Šala nije htio o tome govoriti, a iz ARZ-ON-a odgovor na upit nismo dobili. (L. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter