Aprilia SRV 850: Performanse i sigurnost

Produkt iskustva u Superbike natjecanjima - SRV 850 ABS/ATC
Produkt iskustva u Superbike natjecanjima - SRV 850 ABS/ATC

Nakon pomicanja granica u svijetu skutera, Aprilia je modelom SRV 850 napravila korak dalje s novom verzijom opremljenom kombinacijom ABS i ATC sustava. Performanse najsnažnijeg skutera na svijetu sada su udružene sa sigurnošću koju pružaju elektronički sustavi posljednje generacije, proizašli iz Aprilijinog iskustva u natjecateljskom motociklizmu.

Dakle riječ je o prvom skuteru u klasi koji donosi ovakvu tehnologiju, što ide u prilog njegovom sportskom duhu. ABS sprječava blokiranje kotača prilikom kočenja, dok ATC osigurava najbolje prianjanje kotača prilikom ubrzavanja u svim uvjetima. Pogonski agregat Aprilije SRV 850 ABS/ATC prvi je i jedini V 90 pogonski agregat u svijetu skutera i čini ovaj model najbržim i najsnažnijim skuterom na svijetu.

Pozamašna snaga Aprilijinog V2 agregata zahtijeva iznimno rigidnu šasiju. Rešetkasti okvir s dvostrukom kolijevkom izrađen je od čeličnih cijevi te prešanih ojačanja. Simulacije i testovi pokazali su da SRV 850 ABS/ATC pruža koeficijent stabilnosti pri punoj snazi jednak onome na motociklima (1 rad/s) te gotovo dvostruk u usporedbi s klasičnim skuterom.

Ovaj maksi skuter proizlazi iz iskustva koje je Aprilia stekla tijekom desetaka godina uspjeha na najprestižnijim natjecanjima, uključujući i Superbike, gdje je Max Biaggi 2010. godine s motociklom RSV4 osvojio naslov prvaka te je trenutno vodeći u ovogodišnjem izdanju prvenstva.

Poveznica s Aprilijinim superbikeom, pobjednikom usporednih testova najvažnijih specijaliziranih časopisa u Europi, jasno je vidljiva već po dizajnu. Odvažne linije naglašavaju dinamičnu narav ovog skutera i njegovih jedinstvenih tehničkih karakteristika. Prednji kraj skutera neodoljivo podsjeća na Aprilijin superbike. Trostruko prednje svjetlo ispod kojeg se nalaze usisi zraka i prednja maska, elementi su koje ovaj skuter dijeli s modelom RSV4, motociklom koji je postavio nove standarde u klasi super sportskih motocikala.

SRV predstavlja dodirnu točku između svijeta skutera i svijeta motocikala. Detalji ispunjavaju očekivanja. Aluminijski upravljač, stražnje svjetlo u LED tehnologiji, i multifunkcionalna instrumentna ploča s digitalnim zaslonom inspirirani su sportskim motociklima. SRV 850 ABS/ATC dostupan je u dvije boje, crna Competition i bijela Racing po cijeni od 79.990 kn za gotovinsko plaćanje. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter