Anketa će pokazati potrebe i mišljenje građana o bazenu

Idejno rješenje bazena na Verudi, gdje navodno olimpijski i ne stane
Idejno rješenje bazena na Verudi, gdje navodno olimpijski i ne stane

Gotovo 4.200 ljudi, većinom Puljana, dalo je podršku grupi "Trebamo olimpijski bazen u Puli" na društvenoj mreži Facebook. Fotografije s transparentom u kojem se od gradskih vlasti traži izgradnja olimpijskog bazena redaju se ovom stranicom. Obični ljudi, učenici, rekreativci, aktivni sportaši pa i proslavljeni hrvatski osvajači olimpijskih kolajni jedinstveni su u stavu da Puli treba bazen velikih dimenzija, uz manji koji bi bio za neplivače i terapiju potrebitima.

Sugestivna pitanja u anketi

No, sve one koji su na Facebooku podržali ovu grupu, ali i općenito gradnju velikog bazena, proteklog je tjedna uznemirila telefonska anketa koja se provodi, a koja ispituje javno mišljenje o tome kakav bi bazen u Puli trebalo izgraditi.

"Upravo me zvali i anketirali iz Ipsos plusa, vezano za izgradnju bazena. Pitam ih tko je naručio anketu, ne smiju reći. Po pitanjima se zaključuje tko je anketu naručio. Uglavnom, želimo najbolje za naš grad i cijelu Istru, ako se gradi neka se gradi, a ne krpa. Neće se vrhunski sportaši u lokvi pripremati, a i ostali građani trebaju bazen", napisala je tako jedna pobornica olimpijskog bazena u Puli, dok je druga otkrila da je jedno od pitanja bilo da li ste za jeftiniju varijantu gradnje, odnosno bazen dimenzija 20 sa 18 metara da troškovi ne bi opteretili, odnosno povećali prirez građana.

Da iza ove ankete doista stoji Grad, saznajemo upravo iz gradske uprave. Kako kažu, Grad Pula redovito provodi istraživanja potreba svojih građana, a kada je riječ o izgradnji sportske infrastrukture, izgradnja gradskog bazena prvi je prioritet.

"Slijedom toga, Grad je naručio istraživanje da bi ispitao preferencije i stavove građana oko gradnje gradskog bazena, a navedeno istraživanje dat će uvid u potrebe i mišljenje građana Pule o ovoj važnoj temi. U ovogodišnjem proračunu osigurano je i 1,9 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. U cilju što kvalitetnijeg projekta bazena, oformljena je i radna skupina od nekoliko članova - predstavnika Grada Pule, Gradskog vijeća i koordinacije udruge i sportskih klubova, koja radi na iznalaženju zajedničkog rješenja koje će u konačnici objediniti potrebe i mogućnosti Grada i građana Pule", kažu u svom odgovoru nadležni u Gradu.

No, jedan od onih koji je bio, ali i izašao iz rečene gradske koordinacije je Oliver Orlić koji je i jedan od inicijatora grupe na društvenoj mreži i jedan od najvećih zagovornika izgradnje olimpijskog bazena. Ujedno valja reći da je i dugogodišnji djelatnik u pulskom plivanju a, dakle donedavno, član Koordinacije koju je Grad Pula oformio za pripremu projekta izgradnje bazena. I on smatra da je, po pitanjima iz ankete, odmah bilo jasno da ju je naručio Grad.

Olimpijski bazen "diže" prirez

- Čim se pita bi li pristali da se poveća prirez ukoliko se gradi olimpijski bazen jasno je tko ju je naručio. U anketi je bilo i pitanje "želite li najjeftiniji 25x18 metara bazen, ili bazen dimenzija 33x25 metara uz dva manja, ili, pak, olimpijski koji je najskuplji", a kroz anketu se zapravo navodi ljude za što da se opredijele, govori nam Orlić, koji potvrđuje da je istupio iz Koordinacije za pripremu gradnje bazena.

- Izašao sam jer već dvije i pol godine govorim u kope, a gradska vlast u špade. Te trebaju definirati lokaciju, te financije, te tko će bazenom upravljati, te izračunati energetsku učinkovitost, pa hoće li se postaviti solarni paneli. Stvar je jednostavna, Grad treba reći hoće li ili neće graditi olimpijski bazen uz još jedan manji pored njega. Grad može odlučiti što hoće, ako će se građani samo močiti u bazenu onda neka se gradi mali, ali ako se želi bazen u kojem će se, osim korištenja djece i građana, održavati sportska natjecanja i pripreme reprezentacija i klubova, onda se zna da treba biti 50x25 metara. No, Grad se uhvatio da je olimpijski bazen preskup, veliki trošak, pa je jasno čemu to vodi, smatra Orlić.

Pobornici olimpijskog bazena u Puli smatraju da se od njega odustalo i prije same rasprave što im je vidljivo već samim premještanjem lokacije budućeg bazena s rezerviranog zemljišta na pomoćnom nogometnom igralištu na Valkanama na novu lokaciju kod stadiona na Verudi. A na toj novoj lokaciji, kažu, olimpijski bazen, uz jedan manji za neplivače i terapije, čini se, ne stane. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter