Američkim studentima Grando inspiracija za doktorat

Studenti sa Sveučilišta Wisconsin u posjetu Kringi (D. ŠIŠOVIĆ)
Studenti sa Sveučilišta Wisconsin u posjetu Kringi (D. ŠIŠOVIĆ)

Već deseti put studenti s američkog Sveučilišta Wisconsin u gradu Madisonu dolaze u Istru na ljetni seminar, jedan od čak 320 koje ovo sveučilište s 40.000 studenata provodi širom svijeta. Tema ovog seminara, pokrenutog 2004. godine, je "Konflikti kultura - slučaj Istre", a osnovni mu je cilj upoznati zainteresirane studente, od kojih mnogi čak nisu nikad bili u Europi, s istarskim povijesnim multikulturalizmom i burnom poviješću koja je rezultirala i osebujnom kulturnom i duhovnom baštinom.

Studenti su smješteni u Rovinju, dio njima namijenjenih predavanja održava se u tamošnjem Centru za povijesna istraživanja, a osim čitanja obimne literature vezane uz Istru, njenu povijest i kulturu (roman Fulvija Tomizze "Materada" svakoj je generaciji obavezna literatura, ali i niz znanstvenih i publicističkih knjiga), s istarskom se baštinom upoznaju i kroz niz studijskih izleta.

Tako su ove godine posjetili Pulu, Poreč, Hum, Motovun, Dvigrad te Kringu, gdje im je već tradicionalno predstavljena legenda o istarskom vampiru Juri Grandu te njen utjecaj na pojavu vampirskog žanra u europskoj književnosti, ali i na današnje kulturne i turističke programe u ovom mjestu. U Kringi su studenti obišli kafić Vampire vlasnika Anđelka Hrvatina te Muzej Jure Grando vlasnika Mladena Rajka, kao primjere lokalnog poduzetništva inspiriranog kulturnom baštinom.

Istarski vampir Jure Grando uključen je u program ovog ljetnog seminara na inicijativu njegovog voditelja, profesora Tomislava Longinovića, koji na odsjeku za antropologiju Sveučilišta Wisconsin vodi među studentima vrlo popularan kolegij "Vampiri na granici".

Budući da su vampiri danas "zvijezde" popularne kulture, oni mogu biti dobar medij za skretanje pažnje u dalju povijest, kada se u pojedinim lokalnim zajednicama upravo kroz legende i vjerovanja u vampire stvarao kolektivni odnos prema "drugome i drugačijem", u što se slučaj Jure Granda kako ga je 1689. opisao Johann Weikard Valvasor savršeno uklapa.

No, vampiri su tek djelić svega što će studenti s ovog američkog sveučilišta (a među njima nisu samo Amerikanci, već i studenti iz drugih država) naučiti o Istri tijekom mjesec dana boravka u Rovinju. Iako to nije obaveza, atraktivnost istarskih tema u prijašnjim je generacijama polaznika ovog seminara navela neke od studenata da se baš Istrom pozabave u svojim doktoratima ili istraživačkim projektima, a neki su od njih ranijih godina doktorirali čak na temama vezanim uz vampire i Juru Granda.

Ovogodišnja jubilarna generacija polaznika istarskog ljetnog seminara najbrojnija je dosad, studenata je dvadesetak, s različitih su studijskih godina i vrlo su različitih profila, od politologije ili književnosti do pedagogije i antropologije. Budući da o kraju u koji su došli doista nemaju nikakvog predznanja, svaki radni dan im počinje - čitanjem Glasa Istre da bi se kroz dnevne vijesti upoznali s osobinama regije u kojoj borave. Mnogi su svoj prvi dolazak u Europu iskoristili i da na dan-dva "skoknu" do nekih lokacija koje su si unaprijed zacrtali da će ih posjetiti, od Bruxellesa i Rima, primjerice, pa do Splita i Dubrovnika, ali Istra je zasigurno, sudeći i po dojmovima njihovih prethodnika, nešto o čemu će po povratku najviše pričati svojim kolegama. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter