AGROKOR Ramljak: Plaće do petka, ne zna se dug koncerna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak najavio je u utorak kako će svim radnicima koncerna plaće biti isplaćene do petka, a istaknuo je i kako u ovom trenutku ne može reći točno stanje obveza Agrokora jer se "ne može pouzdati ni u jednu brojku" iz zadnjeg financijskog izvješća. 

"Plaća svim zaposlenicima do petka će biti isplaćena", rekao je Ramljak u izjavi novinarima.

Usporedo su, kaže, vođeni intenzivni pregovori s klubom banaka o financiranju likvidnih sredstava, a radi se o iznosu do 150 milijuna eura. "Očekujem da će se tijekom sutrašnjeg dana dogovoriti cijela dokumentacija za to i da bi već u četvrtak bila puštena prva sredstva za dobavljače i obnovljene zalihe nužne za pripremu turističke sezone", rekao je Ramljak.

Po njegovim riječima, prvi dan nakon njegova imenovanja vođeni su intenzivni razgovori u više timova, a domaći stručnjaci koje je angažirao su već počeli raditi zajedno s ljudima iz Agrokora.

Kako se doznaje, u savjetničkom timu Ramljaka su Marko Delić i Branimir Bricel iz tvrtke Alter Capital, Tomislav Matić iz Texo Managementa, za pravna pitanja angažiran je odvjetnički ured Šavorić i partneri, potom Kristina Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri, a iz samog Agrokora tu su Vladimir Bošnjak, Luka Cvitan i Anja Linić.

Ramljak je u izjavi ocijenio i kako se sada polako stabilizira poslovanje pojedinih kompanija, kako je primjerice PIK Vrbovec danas dobio određena sredstva kojima će nabaviti mesne prerađevine za predstojeće uskrsne blagdane. "Tako da će na Konzumovim policama biti svježe meso za blagdane", rekao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo je i kako se telefonski čuo s predsjednicima uprava i direktorima kompanija u regiji.

"Rekli su mi da su svi porezi plaćeni na vrijeme i da se sve obveze prema dobavljačima u tim državama ispunjavaju. Tako da je ne vidim nikakvog razloga da bi bilo problema s tim kompanijama i odnosima između vlade i tih kompanija u tim zemljama", rekao je.

Izvanredni povjerenik Agrokora nije mogao komentirati Moody'sovo najnovije sniženja kreditnog rejtinga Agrokoru.

"Izvješće Moody'sa još nisam vidio i ne mogu ga komentirati. Međutim, to je samo njihovo mišljenje", rekao je Ramljak.

Agencija Moody's snizila je u utorak kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

"Naša odluka da snizimo Agrokorov rejting odražava njegovu prijavu za restrukturiranje sukladno hrvatskom zakonu, što po našem mišljenju čini stečaj visoko vjerojatnim. Ona isto tako uzima u obzir neizvjesnosti oko samog procesa restrukturiranja, budući da sposobnost kreditora da vrate svoj novac ovisi o brojnim faktorima koji će se vidjeti tijekom vremena", smatra Vincent Gusdorf, analitičar u Moody'su.

Ramljak je na upit o oštrom padu cijena dionica Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj burzi odgovorio kako cijene dionica na burzi padaju i rastu s obzirom na povjerenje investitora. "Vidjet ćemo za nekoliko dana kako će se investitori ponašati", poručio je.

Upitan za financijska izvješća Agrokora, Raljak je kazao kako je zadnje konsolidirano izvješće iz rujna prošle godine.

"S obzirom da je prošlo toliko vremena, ne mogu se pouzdati ni u jednu brojku iz tog izvještaja, tako da vam u ovom trenutku ne mogu reći točno stanje obveza kompanije", rekao je.

Doznaje se i kako Ramljak ima namjeru angažirati revizora, a s ciljem sagledavanja stanja u protekle tri godine.

Sam Ramljak kaže kako je u vezi restrukturiranja danas pozvao tri kompanije koje će se doći predstaviti idućih dana.

Radi se o međunarodnim respektabilnim kompanijama koje se bave restrukturiranjem, rekao je.

Za davanje ponude bit će pozvan i tim Antonia Alvareza III iz konzultantske kuće Alvarez&Marsal. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter