Administracija koči skoro polovicu poduzetnika

Doministrica Dijana Bezjak, u sredini (snimio M. MIJOŠEK)
Doministrica Dijana Bezjak, u sredini (snimio M. MIJOŠEK)

Predstavljajući rezultate istraživanja o administrativnim barijerama za mala i srednja poduzeća, pomoćnica ministra za poduzetništvo i obrt Dijana Bezjak ustvrdila je na susretu s poduzetnicima danas u Puli da se, suprotno očekivanjima, više od polovine poduzetnika u protekle tri godine nije susrelo sa značajnim administrativnim preprekama.

"Rezultati su začuđujući jer smo očekivali iše pritužaba na funkcioniranju sustava. Anketa provedena među 1.020 vlasnika obrta ili direktora malih i srednjih poduzeća pokazala je da je 43 posto njih imalo zastoje u poslovnim procesima zbog različitih zahtjeva javnih tijela, i to prije svega zbog duljine procedure i potrebne količine dokumentacije koju zahtijevaju pojedina tijela. Manji dio njih isticao je trošak koji su zbog toga pretrpjeli u poslovanju", kazala je Bezjak.

U najvećoj mjeri s nekim oblikom administrativnih prepreka u zadnje tri godine susrela su se upravo proizvodno orijentirana poduzeća, dakle razvojno najvažniji i najpotentniji dio sektora malog i srednjeg poduzetništva, odnosno najsnažniji sektor za pokretanje radnih mjesta. Značajan dio pritužbi stigao je iz poljoprivrede i građevinskog sektora, dok se s administrativnim preprekama znatno manje susreću mikropoduzetnici (oni koji zapošljavaju manje od devet radnika) te poduzeća čija je glavna djelatnost trgovina te ostale usluge.

Riječ je o istraživanju provedenom u okviru EU projekta "Poboljšanje administrativne učinkovitosti na nacionalnoj razini". Prema riječima Bezjak, ne može se govoriti samo o jednom području javne administracije koje stvara zapreke u poslovanju budući da su prepreke gotovo jednako zastupljene u zapošljavanju i otpuštanju radnika, potom u sudjelovanju u ponudama javne nabave, javnim komunalnim uslugama, stjecanju nekretnina, zaštiti okoliša te području zdravlja i sigurnosti radne snage. Bezjak ističe da istraživanje nije dalo konkretne finalne rezultate pa je Ministarstvo poduzetništva i obrta, da bi došlo do krajnjeg cilja - rušenja svih barijera s kojim se gospodarstvenici susreću u obavljanju svog posla, pokrenulo drugi po redu forum za javno-privatni dijalog, a današnji susret u Puli s istarskim poduzetnicima i predstavnicima poduzetničkih potpornih institucija bio je njegov početak.

U ovom trenutku, prema riječima Jasne Jaklin Majetić, predsjednice HGK-Županijske komore Pula, primjena zakonodavstva ne ide za tim da od posla kojim se bavi poduzetnik ima koristi i zajednica i sam poduzetnik. (V. KAPELOTO) 


Podijeli: Facebook Twiter