16. Media Mediterranea: Digitalni narativi u MSUI-ju

S otvorenja izložbe u MSUI-ju
S otvorenja izložbe u MSUI-ju

Skupna izložba naziva "Digitalni narativi: prostori konflikta, medijatizacija i slike rata" otvorena je u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a u sklopu 16. izdanja festivala Media Mediterranea. Autori koji izlažu su Davor Sanvincenti, Nebojša Šerić Shoba, Goran Škofić i Harun Farocki, a kustosica je Branka Benčić.

U popratnom tekstu Benčić napominje da izložba mapira različite prostore konflikta u različitim geopolitičkim zonama, ukazuje na permanentne globalne konflikte i napetosti, upozorava na ratove, galopirajući terorizam i oblike suvremenog ratovanja, vizualnim jezikom promišlja rat kao mjesto razaranja, ukazuje na posljedice, odnos vojske i okoline."

Dodaje i da se "kroz medijski posredovane procese otvara pitanje o razaranju, ratu i nasilju i modelima njihove reprezentacije. Nasilje je postalo naša globalna svakodnevica, epidemijskih razmjera, rat element masovne kulture u 20. i 21. stoljeću, a ratni se spektakli u medijima tretiraju kao dio televizijskog programa, dok su radovi umjetnika najčešće realizirani medijima fotografije i videa kao sredstvima opisivanja prošlih događaja ili budućih projekcija", zaključuje Benčić.

Te projekcije su u slučaju pulske izložbe bile digitalne, osim one potpuno analogne Davora Sanvincentija, no i u njegovom slučaju film koji koristi manipuliran je digitalno. Naime, Sanvincenti je u male kutije postavio pozitiv na kojem se, kada se kutijicu usmjeri prema žarulji, vidi čovjek koji s dvogledom gleda u more. Original koji je izložen na zidu i s kojeg je taj pozitiv preuzet (i digitalno modificiran) priča drugačiju priču - na njemu čovjek umjesto mora gleda svoje vojne trupe.

Rad Nebojše Šerića Shobe nosi naziv "It's all Just a Little Bit of History Repeating". Rad smo već mogli pogledati na izložbi Društva arhitekata Istre, a radi se o videu u kojem se vidi jedan sarajevski most na rijeci Miljacki. Zahvaljujući Shobinoj minimalnoj intervenciji Miljacka se polako boji u crveno i na jednostavan nas način podsjeća na krvava ratna zbivanja koji se na ovim prostorima ciklički ponavljaju.

Goran Škofić se predstavio s videoradom "Fronta" u kojem vidimo genezu jedne armije. Video je sniman s ptičje perspektive, a na bijeloj podlozi vidimo prvo čovječuljka koji maršira. Njemu se ubrzo priključe drugi "vojnici" koji u finalnoj sceni zauzimaju sav raspoloživ prostor na platnu. Na izložbi je gostovala i posebna projekcija videouratka Haruna Farockija "Eye Machine I, II, III" koja koristi materijale iz laboratorija, arhiva i tvornica oružja i daje nam gotovo zastrašujući uvid u razvoj sredstava za uništenje.

Izložba "Digitalni narativi" u MSUI-ju ostaje otvorena do 25. lipnja. (B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter