"(Zelena) Pieta" u galeriji Singular

(snimio N. LAZAREVIĆ)
(snimio N. LAZAREVIĆ)

Djelo "(Zelena) Pieta" Ilije ILIE Smiljanića izloženo je u pulskoj galeriji za suvremenu umjetnost Singular do 13. studenog. Za ovaj rad koji je nastao 1995. godine autor kaže da je prekretnica u njegovom stvaralačkom radu jer je nepovratno otvorio i usmjerio nove prostore njegovog duhovnog, intelektualnog i umjetničkog razvoja. U intervjuu koji je voditeljica galerije Silvia Potočki Smiljanić vodila s autorom, Smiljanić navodi da je bitan element u tadašnjoj fazi njegovog slikarstva činio i sam aspekt tehnike slikanja, te fascinacija slikarskim efektima koje su postizali samo neki od, takozvanih, "starih majstora".

"Strpljivim nanošenjem lazura i suptilnim radom četke, neki slikari su bili u stanju doseći fantastičan spoj optičke iluzije i reprezentacijskog aspekta motiva, te dovesti naše promatračko oko u nedoumicu pri definiranju toga što gledamo, to jest vidimo. Vrlo sličan, iako ne u potpunosti, to o čemu govorim je pristup formiranju graničnih linija između obrisa subjekta i planova perspektive koju nalazimo u renesansnoj sfumato tehnici slikanja. Gotovo nepostojeće i titrajuće konture stvaraju dojam prostora; lica, suptilnošću tek naznačene ili nepotpune mimike više sugeriraju nego prikazuju izraz, što je efekt to jest aspekt koji je jako utjecao na moje stvaralaštvo tog vremena", kaže Smiljanić.

"(Zelena) Pieta" je rad koji zahtjeva apsolutnu pažnju i koncentraciju promatrača jer svaka kontura, sjenka, detalj i boja izazivaju nove evokacije. Smiljanić se uspješno poigrava s percepcijom gledatelja pa je njegova "(Zelena) Pieta" prepuna onih igri koje je u svoje slike volio ubacivati Salvador Dali. Nije sve onako kako na prvi pogled izgleda - poručuje nam Smiljanić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter