"Snebivaš me" Mani Gotovac najčitanija knjiga u istarskim knjižnicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznata hrvatska teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga koju Gradska knjižnica Poreč dodjeljuje osmi put najčitanijem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu je Gotovac osvojila za roman "Snebivaš me".

Čitatelji kreiraju jedinstveno priznanje

Kako saznajemo od ravnateljice Gradske knjižnice Irides Zović, pod pokroviteljstvom Istarske županije svečana dodjela Nagrade upriličit će se u Noći knjige, u petak 21. travnja u 19 sati, kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji će mjesec dana "putovati" po knjižnicama Istre i u koju će svi njezini čitatelji moći upisati svoje dojmove. Zović je pozvala Istrane da potraže knjigu u svojim knjižnicama i tako daju svoj doprinos u kreiranju ovog jedinstvenoga priznanja.

Prvi na redu su građani Rovinja koji će svoje dojmove moći u knjigu upisati od 21. do 25. veljače. Slijedi Gradska knjižnica i čitaonica Pula, gdje će se knjiga nalaziti od 27. veljače do 4. ožujka. Pazinski čitatelji mogu dojmove upisati od 6. do 11. ožujka u svojoj gradskoj biblioteci, dok će se u labinskoj knjižnici knjiga nalaziti od 13. do 18. ožujka. Buzećani u svojoj knjižnici mogu potražiti knjigu od 20. do 25. ožujka, a Umažani od 27. ožujka do 1. travnja. U novigradskoj knjižnici čitatelji mogu upisati dojmove od 3. do 8. travnja, a u Bujama od 10. do 15. travnja.

Čitatelji Gradske knjižnice Poreč moći će to učiniti od 18. travnja pa sve do dodjele Nagrade, 21. travnja. Osim prigodnog priznanja - sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid – najčitanija autorica dobit će i novčanu nagradu.

Ljubav kao temeljna energija

Nakon prvih dvaju autobiografskih i memoarskih zapisa, objavljenih u knjigama "Fališ mi", krajem 2015. godine Gotovac je predstavila svoju fikcijsku prozu, priču triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi, njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina - od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Zović dodaje da je autorica opisujući njihove živote, postavila brojna pitanja o položaju žene u društvu i progovorila o najskrovitijim odnosima između muškarca i žene. Riječ je o obiteljskom, ali prije svega, o ljubavnom romanu, jer poznata teatrologinja u ljubavi prepoznaje temeljnu energiju koja daje smisao ljudskom životu.

- Uistinu me veseli da će Nagrada BOOKtiga ove godine otići u ruke Mani Gotovac koja je u našoj knjižnici bila draga gošća na BOOKtigi 2012. godine, kada se za njezin književni susret tražila stolica više. Dokaz je to da je ona sama svojom emotivnošću pronašla put do svojih istarskih čitatelja na svoj poseban i osebujan način. Svaki njen nastup izuzetno je dobro prihvaćen među istarskom publikom. Ovo će biti naša deseta po redu BOOKtiga na koju smo svi posebno ponosni, jer svake godine okuplja ljude različitih profila, namjerne i nenamjerne prolaznike, brojne književnike, kreativce, a svi zajedno, u dobroj atmosferi, slavimo pisanu riječ, rekla je ravnateljica Irides Zović.

Deseta BOOKtiga na programu je ovog proljeća, od 19. do 22. travnja.

Dosadašnji dobitnici Nagrade BOOKtige

Dosadašnji dobitnici Nagrade BOOKtige koji su osvojili srca istarskih čitatelja su Igor Mandić s knjigom "U zadnji čas", Hrvoje Hitrec za knjigu "Eko-eko", Mirjana Krizmanić za djelo "Tkanje života", Ante Tomić za "Čudo u Poskokovoj Dragi", Slavenka Drakulić za knjigu "Optužena", Drago Pilsel za djelo "Argentinski roman" i Ivica Prtenjača za roman "Brdo". (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter