"Plemena" Nine Raine gostovala u INK-u

Nefunkcionalna obitelj (D. MEMEDOVIĆ)
Nefunkcionalna obitelj (D. MEMEDOVIĆ)

Gostovanje predstave "Plemena" Nine Raine u režiji Slavice Knežević, a u produkciji zagrebačkih kazališta Planet Art i Teatar EXIT gostovala je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Drama "Plemena" engleske spisateljice Nine Raine lani je osvojila nekoliko najvažnijih nagrada za najbolji dramski tekst, a snaga teksta nije se izgubila ni u hrvatskom prijevodu Marka Torjanca i Jasminke Pakušić.

"Plemena" prate priču jedne nefunkcionalne (i politički nekorektne) obitelji nad kojom vlada "pater familias" i rabijatni intelektualac Cristopher (Marko Torjanac) i kojem su podložni svi ostali članovi obitelji.

Njegova kćerka Ruth (emotivna Lana Gojak) te sinovi Daniel (Matija Kačan) i gluhonijemi Billy (odličan Slaven Španović) slučajem se okolnosti nađu ponovo pod obiteljskim krovom, a jedina spona između njih i oca je pasivno-agresivna majka Beth (Jasna Palić).

Fokus drame je Billy i njegova nova ljubav Sylvia (Petra Kurtela), cura koja polagano gubi sluh i koja Billyja upoznaje sa svijetom gluhonijemih. Zahvaljujući jeziku znakova Billy napokon shvaća kako ga obitelj cijelo vrijeme marginalizira, a da stvari postanu zamršenije između njega i Sylvije ubacuje se posesivan i sve više neurotičan Daniel…

"Plemena" je u svojoj srži jednostavna drama o nejednakosti i razlikama te o pripadnosti i obiteljskim lancima. Tema gluhonijemih osoba odrađena je bez rukavica, predrasuda i lažnog suosjećanja što je za svaku pohvalu, no drama ipak ne nudi svježe i zanimljive obrate već se razvija organski i uzročno-posljedično. Zbog toga "Plemena" jako brzo postaju predvidljiva, ali to ne umanjuje njihovu snagu.

Osim problemima gluhonijemih osoba drama se bavi i vječnom nesrećom obitelji, a upravo je taj segment priče najbolje razrađen što dramu čini posebno zanimljivom. Postoji li sretna obitelj i gdje je sreća za pojedinca pitanja su na koje ova drama pokušava dati odgovore i detektira da je oprost jedina moguća katarza koja pojedincu preostaje. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter