"Okupacija" rudnika za revitalizaciju industrijske baštine


Krajem kolovoza i početkom ovog mjeseca dovršena je izložbena turneja mobilne izložbe "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije", jedna od prezentacijskih aktivnosti regionalne suradničke platforme "Rudnici kulture", tog projekta multilateralne, međunarodne i interdisciplinarne suradnje koji je inicirao Labin Art Express XXI, uz potporu European Cultural Foundation (ECF) i drugih donatora.

Ova, druga turneja (prva je realizirana u 2014.) obuhvatila je koncem kolovoza beogradsku Remont Galeriju te Otvoreni prostor u Majdanpeku, a početkom rujna i Makedoniju odnosno Zavod za zaštitu spomenika kulture i Muzej u Strumici. Turneja je bila popraćena akcijom/instalacijom "Zastave" Metal Gurua, umjetničke frakcije L.A.E. XXI.

Na izložbi, čiji je selektor Branko Franceschi, sudjelovali su Autopsia i Želimir Žilnik iz Srbije, Metal Guru i Dario Šolman iz Hrvatske, slovenska grupa Laibach, Vladimir Knežević i Mladen Miljanović iz Bosne i Hercegovine te Irena Lagator Pejović iz Crne Gore. U cilju promocije te uključivanja u projekt domaćih, lokalnih umjetnika, u Beogradu i Majdanpeku gost umjetnik bio je Đorđe Odanović, a u Strumici Nikola Pijanmanov. Sve su tri izložbe, kažu u Labin Art Expressu, bile su izuzetno dobro posjećene i medijski popraćene.

Umjetnička skupina Metal Guru, za ovu priliku u sastavu Dean Zahtila i Damir Stojnić, izvela je na četiri bivša rudarska lokaliteta u Majdanpeku (Rudnik Rtanj, Boljevac; Aleksinački rudnici, Aleksinac i Donji Pek) te u makedonskom Rudniku Damjan u Radovišu akciju "okupacije" nekoliko rudarskih objekata postavljanjem na njih niza stiliziranih, crno-bijelih rudarskih zastava s dva ukrštena čekića.

Zamisao je bila da članovi Metal Gurua, slijednici nekadašnjih revolucionarnih istarskih rudara, s reminiscencijama na njihovu oružanu pobunu iz 1921. godine (tzv. Labinska republika) postavljanjem svojih Zastava na bivše rudarske objekte, objave njihovo zauzimanje te ih potom predaju pojedincima i/ili organizacijama u lokalnoj zajednici, na taj način simbolički najavljujući redizajn njihove tmurne, deprimirujuće i pomalo užasavajuće svakodnevnice, kao i potrebe za remodeliranje lokalne zajednice kroz revitalizaciju njene industrijske baštine te umjetničko stvaranje.

U Metal Guruu ističu: "Zastava prvenstveno označava pripadnost, odnosno identitet kao ukupnost činjenica koje služe kako bi se jedna osoba ili grupa osoba razlikovala od bilo koje druge. Zastava je unikatna i jedinstvena, zastava je prvi i posljednji pozdrav; ona nas vraća u prošlost, definira sadašnjost i predviđa budućnost, njene dalekosežne promjene i velike odluke. Zbog svoje unutarnje simboličke i podsvjesne moći te integrativne funkcije, zastava nadilazi granice, rase i religije te stvara jedinstveni učinak od mikro do makro i natrag. Zastava je simbol koji predstavlja određene vrijednosti, norme, mitove i rituale - ona je pogled na svijet, ona je "ethos". Prvi susret s identitetom, primjerice, neke države je njezina zastava i, povijesno gledano, imati zastavu znači imati nezavisnost i suverenost, a visoko dizati zastavu znači boriti se za određenu ideju i pronositi je dalje. Kako je misija projekta/platforme "Rudnici kulture" boriti se i pronositi ideju zaštite i revitalizacije bivših rudnika i industrijske baštine generalno, Metal Guru odlučio je podići visoko svoju zastavu, kao povijesni uzvrat današnjem vremenu te pod njom pokazivati i promovirati svoj podzemni, umjetnički i društveni identitet".

Do kraja ove godine, akcija će se nastaviti postavljanjem zastava na rudarske objekte u Ljubiji (BiH), Trbovlje (Slovenija), Kosovska Mitrovica (Kosovo) i Mojkovcu (Crna Gora), te za Dan rudara 2016. i u KuC "Lamparni" u Labinu.

Prva faza projekta "Rudnici kulture" (od 1. ožujka 2013. do 31. prosinca 2014.), završena je izložbenom turnejom "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije" od 3. studenog do 13. prosinca 2014. u sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore, izdavanjem monografije te kratkog dokumentarnog videa.

U drugoj fazi, od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016., koja je upravo u tijeku, osnovni je cilj daljnje širenje i razvoj te formalizacija regionalne, suradničke platforme kao međunarodne udruge za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnijih aktera - rudara nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe.

Tijekom ove godine platforma je proširena novim partnerima: Kult Tranzen, Strumica (Makedonija), Loke studio, Zagorje ob Savi (Slovenija), Remont, Beograd (Srbija), i suradničkim organizacijama: Zvuk i vizije, Majdanpek (Srbija), Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo) - zahvaljujući kojima su istraženi i dokumentirani do sada neobrađeni rudarski lokaliteti u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U idućem razdoblju cilj je da se regionalna platforma proširi i na ostale zemlje jugoistočne Europe (Albanija, Grčka, Turska, Bugarska,..), s ciljem osnivanja europske kulturne platforme, koja će uz potporu EU fondova omogućiti ponovnu uspostavu veza između bivših rudarskih mjesta i regija te njihovu kulturnu i druge oblike suradnje, u svrhu iniciranja i provedbe zajedničkih projekata. Platformu "Rudnici kulture" u 2015. sufinanciraju Zaklada "Kultura nova", Ministarstvo socijalne politike i mladih i Istarska županija. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter