"Legalno bespravni" dvori Vidoševića i Todorića

Kulmerovi/Todorićevi dvori obnovljeni su kao – hotel, no postali su "kućica-slobodica" šefa Agrokora (D. PONGRAČIĆ/CROPIX)
Kulmerovi/Todorićevi dvori obnovljeni su kao – hotel, no postali su "kućica-slobodica" šefa Agrokora (D. PONGRAČIĆ/CROPIX)

U Hrvatskoj je sve moguće, pa tako i da, možete li si to priuštiti, dobijete dozvolu za gradnju hotela u parku prirode, planinarske kuće na negrađevinskom šumskom zemljištu u Gorskom kotaru ili, recimo, rekreacijskog centra u borovoj šumi, objekt sagradite, a onda ga pretvorite u privatni dom ili vikendicu u - prekrasnom ambijentu za povlaštene.

"Upalilo" je to prvima među jednakima, Nadanu Vidoševiću i Ivici Todoriću, vjerojatno i mnogima manje poznatima, koji su samo iskoristili ono što im manjkav sustav nudi.

Po odgovoru pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije Koraljke Vahtar-Jurković, Vidošević je 2005. godine na negrađevinskom zemljištu u Hlevcima između Ravne Gore i Skrada dobio lokacijsku i građevinsku dozvolu za gradnju planinarske kuće.

Što se, međutim, dogodilo nakon što je objekt - planinarsku kuću, Vidošević sagradio? Apsolutno ništa, jer nitko u državi, nakon što se, u posebnim, negrađevinskim zonama, objekt sagradi, ne kontrolira koristi li se on namjenski. I nitko u državi ne može natjerati vlasnika takvog objekta da ga koristi za ono što je, na papiru, sagrađen.

U Parku prirode Medvednica smjestio se dom Todorićevih, građen kao hotel. Todorić je 2006. godine dovršio obnovu Kulmerovih dvora, dvorca iz 19. stoljeća, zahvaljujući građevinskoj dozvoli izdanoj za gradnju hotela, u parku prirode u kojem je gradnja privatnih rezidencija zabranjena.

Kategorizaciju nije nikad zatražio, a Zagreb je 2008. godine izvijestio da to jest hotel jer "odmah na ulazu desno, na prostoru predviđenom za recepciju, postoji recepcija". (piše B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter