"Istarske štorije" i "Medionauti" premijerno na TV Novi

"Medionaute" rade učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna
"Medionaute" rade učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna

Pulska filmska tvornica ima večeras i u nedjelju na pulskoj TV Novi dvije premijere - dokumentarnog serijala "Istarske štorije" i obrazovno-informativne emisije "Medionauti". Prva epizoda "Istarskih štorija" pod naslovom "Forešta verđine" Sande Letonje-Marjanović prikazuje se večeras u 21.45 sati, a u nedjelju u 18.30 sati prva epizoda "Medionauta" o beskućnicima.

"Forešta verđine" večeras donosi neobičnu priču o jednom pulskom paru. 'Ja sam sretan čovjek na zemlji', kaže Miro koji sa Sedinom gradi kuću od drveta i vreća punjenih zemljom. Poznaju se još iz vremena KZP-a (Kulturno-zabavnih programa) i izviđača, a sada su roditelji 16-godišnjaka koji se polako osamostaljuje te na svojoj zemlji žive u miru svoj permakulturni 'zemljanski' san. Povremeno se pretvaraju u ulične i kazališne čarobnjake.

Idućih šest 15-minutnih epizoda "Istarskih štorija" različitih autora (Ines Pletikos, Goran Legović, Katarina Radetić, Marko Zdravković-Kunac i Ivana Anić), bit će u perspektivi prikazano u istom terminu. Ovaj dokumentarni televizijski serijal tematizira kulturne različitosti istarskog prostora te otkriva osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca.

Seriju "Medionauti" u nedjelju otvara epizoda na temu beskućnika, koja istražuje razloge radi kojih se sve više građana nalazi na rubu egzistencije te kako im pomoći. O problemu, između ostalih, priča i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula. U istom će terminu biti prikazano i preostalih sedam epizoda posvećenih krizi novinarske profesije, istraživačkom novinarstvu, neprofitnim medijima, društvenim mrežama, govoru mržnje u medijima, društvenom poduzetništvu te mladima i medijima. Teme istražuju, obrađuju i predstavljaju učenici pulske Gimnazije i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula pod mentorstvom stručnog tima - Ivana Dobrana i Tanje Carić. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter