"Blak" u Umagu i Pazinu, "Mistero buffo" u Novigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula danas je novinarima predstavljena ovogodišnja "Kazališna zima u Istri", program kojeg INK uz potporu Istarske županije realizira već treću godinu te na taj način afirmira stvaralaštvo svoje Čakavske scene.

- Namjera je bila da u dugim zimskim noćima INK opravda naziv koji nosi, ono "istarsko" i da ide u Istru sa svojim produkcijama i to ne baš nužno s predstavama na dijalektu, rekla je ravnateljica kazališta Gordana Jeromela Kaić. Prve godine s komedijom "Škrtac" nastupili su osam puta u pet gradova, a prošle godine krenuli su po Istri s još jednom komedijom i to puno zahtjevnijom "Rinimo ga naprid" s kojom su održali četiri predstave u četiri grada. U oba slučaja prošli su odlično.

Ove godine idu na mini turneju s nešto ozbiljnijom predstavom "Blak" Milana Rakovca u režiji Ines Pletikos koja je nastala u sklopu programa Čakavske scene i Ministarstva kulture. S njom će nastupiti u kazalištu u Umagu u četvrtak 23. veljače i u Spomen domu u Pazinu u petak 24. veljače. Uz to, "Mistero buffo" pokojnog nobelovca Darija Foa koji su režirali Aleksandar Bančić i Valter Roša gostovat će u kazalištu u Novigradu 24. veljače. Predstava je to koja se bliži svojoj 50. izvedbi.

- "Blak" je predstava nastala povodom obilježavanja stote obljetnice Velikog rata, a u njoj ima i čakavice i standardnog jezika. Rakovac je u tekstu spojio čitavo jedno stoljeće i u njemu Prvi i Drugi svjetski te Domovinski rat i prikazao čovjeka koji je žrtva svih tih ratova, objasnila je Jeromela Kaić kojoj je drago da je predstava jako dobro primljena, pogotovo od strane srednjoškolaca. Čitava se drama odvija jednu noć na pulskoj psihijatriji i priča je iznimno aktualna. Jeromela Kaić napominje da se osim Pule u Istri "Blak" može igrati samo u Umagu i Pazinu zbog gabarita tamošnjih pozornica jer je predstava vrlo zahtjevna.

- Mislim da je u "Blaku" Rakovac nakon "Riva i drusi" jako dobro pokazao da ozbiljniji tekstovi vrijede za dijalekt kao i komedije rekao je Rade Radolović koji glumi u "Blaku". On očekuje da će gostovanja lijepo proći, podsjetivši da je predstava iznimno dobro primljena od strane slovenske publike u Kopru.

- "Mistero buffo" je simbioza lakog teksta i ozbiljne književnosti, satira koja hoda po rubu komedije i tragedije, jedan snažan politički teatar, a s druge strane vrti se kroz prizmu humora i apsurda, što je dovelo do toga da je tekst postao hvaljen u cijelom svijetu i jedan od najznačajnijih tekstova zbog kojih je Fo postao nobelovac, rekao je Valter Roša koji glumi u ovoj predstavi. Nikada nisu bili u Novigradu pa je pozvao sve da dođu i pogledaju ovu predstavu koju izvodi na mješavini istarskih dijalekata.

Pročelniku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimiru Torbici drago je da je INK izašao iz svoje zgrade, ali cilj im je bio da promoviraju istarske autore, glumce i čakavsku scenu.

- Svaki novčić uložen u ovaj projekt "Kazališna zima u Istri" je višestruko isplaćen, kaže Torbica. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter