Županu i županijskim namještenicima manje plaće

Županijska skupština - župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Županijska skupština - župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)

"Država nam je u stanju prekomjernog deficita i mi u javnom sektoru moramo pokazati svjesnost o ovakvom trenutku", rekao je vijećnicima Županijske skupštine župan Valter Flego obrazlažući prijedloge odluka o smanjivanju plaća županu, županovim zamjenicima, te službenika i namještenika u tijelima županijske uprave.

Osnovice njihovih plaća smanjit će se za 11 posto, a naknade za prijevoz na posao uskladit će se s onima kakve imaju državni službenici i namještenici što će dovesti do ušteda od 50 posto u tu svrhu trošenih sredstava iz županijskog proračuna. Stupanjem na snagu ovih smanjenja od početka svibnja, do kraja godine na taj bi se način u županijskom proračunu trebalo uštedjeti oko tri milijuna kuna, do kraja mandata oko 15 milijuna kuna, a kada se ova mjera proširi i na zaposlenike u županijskim trgovačkim društvima te ustanovama kojima je vlasnik Istarska županija, ukupna ušteda iznosit će 25 milijuna kuna.

"Želimo isti metar i za župana i zamjenike kao i za sve namještenike", podcrtao je župan svoje obrazloženje, izvijestivši da su stope smanjenja dogovorene kroz tri kruga pregovora sa sindikatom, koji su okončani zadnjeg dana ožujka. Ušteđeni novac preusmjerit će se tamo gdje je najpotrebniji, u gospodarstvo, zdravstvo, socijalu i školstvo, što će se regulirati predstojećim rebalansima županijskog proračuna, najavio je župan.

Iako su mnogi vijećnici, pogotovo oporbeni, mjesecima zahtijevali (i) ovakve mjere štednje u Županiji, nisu svi bili zadovoljni predloženim. Ivica Butorac (HDZ) smatra kako je trebalo detaljnije obrazložiti razloge smanjenja i pokazati s kojih pozicija ne dolazi dovoljno sredstava da bi se isplaćivale dosadašnje plaće i naknade, te najavio da će HDZ-ovi vijećnici biti u glasanju suzdržani. Nezavisni Damir Kajin je, uz svoje uobičajene tirade o rasipnosti, rekao da su svi iz javnog sektora privilegirani u odnosu na druge koji trpe krizu te da treba poći od toga kad se razmišlja o uštedama, a također nezavisni Branko Ružić pozvao je županijsku vlast da nađe načina kako bi se i lokalna samouprava prisilila na smanjenje ponegdje doista prevelikih plaća. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter