Županijski Crveni križ: Kap života i na filmu

Sudionici pazinske skupštine Društva Crvenog križa Istarske županije (Snimio Davor ŠIŠOVIĆ)
Sudionici pazinske skupštine Društva Crvenog križa Istarske županije (Snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

Ante Valčić ponovno je izabran za predsjednika Društva Crvenog križa Istarske županije na godišnjoj skupštini održanoj u Pazinu, za dopredsjednike izabrani su Vesna Tolušić i Igor Laković, a uz njih za, članove županijskog Odbora izabrani su još i Damir Kovačević, Sandra Stipanov, Nataša Putinja i Mario Božac. Novi nadzorni odbor čine Barbara Škopac Belušić, Eda Vlahov i Zlata Zidarić, a predsjednik Ante Valčić i dalje će zastupati istarski Crveni križ u skupštini Hrvatskog Crvenog križa.

Ravnateljica županijskog Crvenog križa Elza Damijanić provela je sudionike skupštine kroz izvještaj o radu u prošloj godini uz projekciju slika. Rad s volonterima i aktivnosti organizacija Mladeži Crvenog križa, edukacija iz prve pomoći, dobrovoljno darivanje krvi, osposobljavanje spasitelja na vodi, osposobljavanje za djelovanje u katastrofama i socijalni programi neke su od aktivnosti ove humanitarne organizacije u prošloj godini.

Dobrovoljno davanje krvi jedna je od najvidljivijih aktivnosti Crvenog križa u kojoj posljednjih godina nažalost ima sve više problema, ponajviše zbog nesklada između nikad zamrlog interesa darivatelja, i potrebama zdravstva za krvlju koje su, uslijed restrikcija u zdravstvu, manje nego prije, pa se darivatelji moraju odbijati i broj akcija smanjivati.

Svijest o potrebi i korisnosti dobrovoljnog davanja krvi međutim ne smije splašnjavati, pa je na ovoj skupštini članovima premijerno prikazan dirljiv, ali i faktografski vrlo pregledan dokumentarni film "Kap života". Ovaj je film nastao u zajedničkoj produkciji Društva Crvenog križa Istarske županije, djelatnosti za transfuziologiju pulske Opće bolnice i Studija Level 52 iz Labina, a u njemu se o dobrovoljnom davanju krvi slikom i riječju govori s aspekta i darivatelja (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter