Županijska skupština o dokapitalizaciji AZRRI-ja


Uz sasvim nepotrebno mnoštvo oštrih riječi, optužbi, uvrijeđenih reakcija i protureakcija, do te mjere da su neke vijećnice morale čak smirivati svoje "zapjenjene" kolege, na sinoćnjoj se sjednici Skupštine Istarske županije povela rasprava o prvoj redovnoj točki dnevnog reda, dokapitalizaciji županijskog poduzeća AZRRI, odnosno Agenciji za ruralni razvoj Istre, kojoj se od početka ove godine trebalo pripojiti županijsko poduzeće MIH.

Prema uvodnom obrazloženju županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića, dokapitalizacijom od 2,5 milijuna povećava se temeljni kapital AZRRI-ja na 5,95 milijuna kuna, a kako je u zadnjih nekoliko mjeseci ovo već treći put da su se različite faze u proceduri spajanja AZRRI-ja i MIH-a našle pred županijskim vijećnicima u obliku više predloženih odluka Županijske skupštine, predlagač je smatrao da pretpovijest ove operacije ne treba dodatno obrazlagati. No, neki su vijećnici ipak pokazali da su zaboravili o čemu su odlučivali prije dvije ili tri sjednice.

Danijel Ferić je u ime kluba SDP-a najavio da oni predloženu odluku o dokapitalizaciji neće podržati jer su nezadovoljni pripremljenim materijalima, financijska izvješća pokazuju neravnoteže u bilanci, poslovni rezultati izgledaju kao da su namješteni, ukupne obveze od 40 milijuna kuna daleko su veće od godišnjih prihoda, slučaj uljare San Lorenzo u Vodnjanu baca dodatnu sjenu na ovo spajanje i, po Ferićevu mišljenju, AZRRI i MIH nisu spremni za dokapitalizaciju, već za ozbiljan plan sanacije.

Nezavisni Damir Kajin "podebljao" je neke Ferićeve teze direktnim optužbama da se oko uljare San Lorenzo prao novac i da se predložena odluka ne može podržati dok se taj slučaj ne okonča. Tedi Chiavalon je u ime kluba IDS-a više puta intervenirao ispravljajući krive navode, optužujući Ferića za "teško dramatiziranje" i za istupanje "protiv istarskih interesa" - na što je Ferić odgovorio: "Poštedite nas demagoške retorike i dajte da vidimo plan otplate tih 40 milijuna duga".

Tanja Vrbat (SDP) je smirujući kolege ukazala da se ovdje radi o upravljanju javnim novcem i pozvala Antolovića da objasni zašto je ova dokapitalizacija važna za pripajanje MIH-a AZRRI-ju.

Prozvani pročelnik za poljoprivredu pojasnio je da dokapitalizacija nema veze sa spajanjem, koje ide svojim tokom i u fazi je rješavanja dokumentacije na trgovačkom sudu, a nakon što je, dan prije skupštine, završena bilanca MIH-a, poslovni izvještaji obje tvrtke i plan poslovanja jedinstvenog AZRRI-ja ponovno će se naći pred vijećnicima.

Svi krediti o kojima sada pitaju Ferić i Kajin našli su se, pregledno popisani, pred vijećnicima prije nekoliko mjeseci u sklopu odluke o produljenju važenja mjera iz strategije ruralnog razvoja, što je bio dokument kojim se osiguralo prijelazno razdoblje k stanju u kome zbog članstva u EU-u tijela javne vlasti više ne mogu davati neposredne novčane potpore za poljoprivredu. (D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter