Flego dogovorio kvalitetniju hitnu pomoć u Istri

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarska županija sklopila je sporazum sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskim domovima zdravlja kojim se te ustanove obvezuju na zajedničko korištenje liječnika, stručnog i tehničkog osoblja te opreme, kaže se u zaključku koji je danas donio istarski župan Valter Flego.

Istovremeno je Istarska županija, u cilju osiguranja standarda iznad normativa određenih ugovorom o provođenju djelatnosti hitne medicine s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, zajedno s jedinicama lokalne samouprave, osigurala financijska sredstva u iznosu od 3,2 milijuna kuna.

Temeljem Mreže hitne medicine za područje Istarske županije ugovoreno je osam timova T1 (ispostave Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj, Umag i dva tima u Puli), jedan tim T2 u Umagu i pet timova Prijavno-dojavne jedinice u Puli, dok se nadstandardom po ispostavama dodatno osiguravaju još dvije medicinske sestre u Labinu, Pazinu, Poreču, Rovinju i Puli, jedan liječnik u Poreču i četiri do pet liječnika u Umagu, pripravnost u Buzetu i uključivanje sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja po potrebi.

Istarski župan također je odlučio da će se radi pružanja pojačane hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone od 1. srpnja do 30. rujna osigurati dodatno pojačanje službi po ispostavama s popunom timova liječnicima, medicinskim sestrama i vozačima.

Istovremeno, Istarska županija će svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti da prema vlastitim potrebama i mogućnostima, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije, dodatno ekipiraju timove u pojedinim ispostavama uz uvjet da za to osiguraju financijska sredstva.

Istarski župan Valter Flego komentirao je slučaj smrti u umaškoj hitnoj pomoći, te je, u izjavi za naš list, najavio mjere koje će poduzeti Istarska županija.

"Kao župan tražim od ravnateljice zavoda za hitnu medicinu naše županije da stavi mandat na raspolaganje iz moralnih razloga. Razlog tome je da se stvore bolji uvjeti i organizacijske forme koje će zadovoljavati potrebe građana i turista u Istarskoj županiji", kaže Flego.

"Što se dugoročnih planova tiče, kao župan ću inzistirati na izmjeni svih sadašnjih oblika organizacije, jer mislim da je prijašnji, objedinjeni sustav bio jeftiniji i efikasniji. Ali, to je dugoročan cilj u kojem će Istarska županija kao osnivač Zavoda za hitnu medicinu, zajedno sa svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti svima da prema potrebama dodatno ekipiraju timove u pojedinim ispostavama, uz uvjet da sami osiguraju potrebna financijska sredstva", objašnjava Valter Flego. Župan napominje da istarski gradovi i općine "mogu, ali i žele sudjelovati u organizaciji bolje zdravstvene zaštite".

Flego je komentirao i inspekciju koju je poslalo Ministarstvo zdravlja. "Ne sumnjam u njihovu stručnost i znanje, ali ja iz moralnih razloga tražim ostavku ravnateljice," poručuje istarski župan.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić zbog slučaja smrti pacijentice u Umagu pred vratima Hitne pomoći poslao je stručni i inspekcijski nadzor, te je u izjavi za Hrvatski radio ocijenio zanimljivim da se takav slučaj drugi put događa u istom gradu i županiji. Nakon nadzora, rekao je, dat će svoje mišljenje ocijelom slučaju. "Prije dvije godine desio se sličan slučaj i zanimljivo je da u cijeloj Hrvatskoj se to dešava na istom mjestu i istoj županiji. Dakle, nigdje drugdje diljem Hrvatske nisu zabilježeni slični slučajevi i zbog toga smo poslali i stručni i inspekcijski nadzor. Dat ću svoje mišljenje čim dobijemo i jedan i drugi nadzor", rekao je Ostojić za Hrvatski radio. (D. G., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter