Županija daje 30 posto više stipendija

Istarski župan Valter Flego u industrijsko-obrtnickoj skoli Pula (C. B. G.)
Istarski župan Valter Flego u industrijsko-obrtnickoj skoli Pula (C. B. G.)

Istarski župan Valter Flego danas je zajedno sa županijskom pročelnicom za kulturu i obrazovanje Patricijom Smoljan i pročelnikom svoga kabineta Duškom Kišberijem obišao pulske srednje škole s nastavom na hrvatskom jeziku. Posjetio je Gimnaziju, Glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov, praktikum Strukovne škole i Industrijsko-obrtničku školu na Vidikovcu.

Župan se upoznao s radom škola, popričao s profesorima i učenicima i na koncu kazao kako je županija aktivno uključena u istarsko školstvo.

- Istarska županija ulaže znatna sredstva u školstvo, odnosno gotovo 30 posto proračuna ide na obrazovanje i tehničku kulturu. Posljednje ulaganje u nizu se dogodilo upravo u Industrijsko-obrtničkoj školi u koju smo investirali 8,4 milijuna kuna. Iz godine u godinu sve istarske škole trebaju nova ulaganja. A Županija je u tom smjeru podigla stipendije za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu. Obišao sam škole ne bi li prije slaganja proračuna za iduću godinu čuo potrebe struke i mišljenje onih koji te škole pohađaju ne bi li kvalitetnije posložili daljnja ulaganja. Najvažnije je ipak stvoriti materijalne uvjete. To smo učinili i prelaskom učenika u jednosmjenski rad škola, ističe župan Flego. Obilazeći Industrijsko-obrtničku školu na Vidikovcu, župan je naglasio tri bitna preduvjeta za poboljšanje investicija.

- Jedna je zasigurno ulaganje u energetsku učinkovitost jer na taj način štedimo novac osnivačima, dakle javnom sektoru. Drugi bitan preduvjet je dovršetak svih projekata po principu javno privatnog partnerstva kako bi krenuli u izgradnju četiriju novih škola u Istri. Za nas je bitno i da dovršimo različita projektiranja po cijeloj Istri ne bi li potom mogli kandidirati te škole prema EU fondovima i ministarstvima. Posljednje nam je da završimo započeta ulaganja u pojedinim školama ne bi li podigli kvalitetu učenja te da učenici prate svjetske školske trendove. Ulaganje u školstvo je kontinuiran proces koji je jako bitan za Istarsku županiju, zaključio je župan Flego.

U Industrijsko-obrtničkoj školi župana i suradnike je dočekao ravnatelj Josip Gabrić. Pokazao mu je kabinete za robotiku, elektrotehniku i mehaničarski kabinet u kojem se popravljaju automobili i drugi strojevi. Zanimljivo je da su u prvi razred ove struke upisale i dvije djevojke. Inače, ta škola u sedam smjerova ima upisano 120 učenika. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter