Župan predstavio "Proračun u malom"

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Na službenim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr građani od danas mogu pratiti sve informacije o proračunu Istarske županije. Najavio je to na konferenciji za novinare župan Valter Flego, kazavši da će "Proračun u malom" dodatno doprinijeti visokoj razini otvorenosti, pouzdanosti, efikasnosti i transparentnosti županijske uprave.

 Flego je naglasio da ovime Istarska županija po prvi put omogućuje građanima da na jednostavan način imaju uvid u sve prihode i rashode proračuna, a na jednom će mjestu imati i sve detaljne informacije o županijskim projektima, izvorima financiranja ali i tome za što se sredstva izdvajaju.

-Proračuni su često puta složeni i teško čitljivi, stoga nam je namjera i ovim putem građanima olakšati da na transparentan način dobiju sve informacije koje ih zanimaju, tim više što građani moraju biti upoznati s proračunom budući da je on glavni pokretač razvoja. Već smo ranije dobili potvrdu Instituta za javne financije koji je naš proračun proglasio najtransparentnijim, a ovo je još dodatni korak naprijed prema otvorenoj i transparentnoj javnoj upravi, istaknuo je Flego.

Građani će putem "Proračuna u malom" moći doznati zbog čega je on bitan te na koji način se ostvaruju županijski prihodi. Također, program donosi i pregled najznačajnijih projekta Istarske županije poput izgradnje nove pulske bolnice, izgradnju Sveučilišnog kampusa i menze u Puli, izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, nastavak izgradnje istarskog Ipsilona te projekt plinofikacije Istre. Svi koje zanima, moći će pratiti i projekte koji se sufinanciraju sredstvima europske unije, a po riječima župana, ukupno 27 takvih projekata vrijedno je 38,7 milijuna kuna.

Flego je između ostalog podsjetio da ovogodišnji proračun iznosi 390,3 milijuna kuna, dodajući da je čak 31 posto proračuna usmjereno na razvoj, odnosno sredstva se raspoređuju za direktne investicije, kapitalne pomoći i donacije.

-Ove godine želja nam je nastaviti s ulaganjima u turističku infrastrukturu, kao i realizirati projekte kojima ćemo obogatiti turističku ponudu te osmisliti nove motive dolaska u pred i posezoni. Unatoč smanjenju proračunskih prihoda, nećemo odustati od ostalih razvojnih projekata te ćemo financijska sredstva za njihovu realizaciju kompenzirati putem europskih fondova, rekao je Flego.

Na stranicama Županije građani će dobiti informacije i izgradnji četiriju novih škola po modelu javno-privatnog partnerstva, imat će kompletan uvid o tome kako se sve financira Istarska županija a imaju i pregled svih važnih kontakata i drugih korisnih informacija. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter