Žrtve poplava u Puli oslobođene komunalne naknade

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Gradonačelnik Boris Miletić u proteklih je mjesec dana donio gotovo 40 akata koje je jučer predstavila dogradonačelnica Elena Puh Belci sa suradnicima. Donijeta je tako odluka da se pomogne građanima koji su pretrpjeli štetu u srpnju ove godine zbog poplava. Pomoć je određena u iznosu komunalne naknade za 2015. godinu.

- Dana 14. srpnja 2014. godine, na sjevernom dijelu grada Pule pala je ekstremna količina kiše prilikom čega su od poplave najviše stradala područja Velog Vrha, Šijane i Punte. S obzirom da nadležno tijelo nije proglasilo elementarnu nepogodu, donijeta je odluka da se osobama koje su prijavile štete na nekretninama, pomogne u visini godišnje komunalne naknade, rekla je Puh Belci.

Iz obrazloženja odluke vidljivo je da je osnovano Stručno povjerenstvo za orijentacijsko utvrđivanje posljedica kišnog nevremena koje je obišlo dio grada pogođeno nevremenom te utvrdilo da je poplavom zahvaćena površina od 9,5 hektara od čega 3,3 hektara u vlasništvu fizičkih osoba i 6,2 hektara u vlasništvu pravnih osoba, da je na temelju očevida i prijava šteta od strane građana, na ukupno 57 obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, utvrđeno da je poplavom uzrokovana šteta nastala u stanovima, spremištima i podrumskim prostorijama, te da su od poplave stradali zidovi, podovi, namještaj, strojevi i kućanski uređaji.

Također, utvrđeno je da su poslovni subjekti koji su pretrpjeli direktnu štetu od poplave Zagrebačka banka, trgovački centri Lidl, Pevec, Bauhaus te Grga, kod kojih je poplava izazvala oštećenje trgovačke robe, opreme, uređaja, zidova i podova te oštećenje trezora Zagrebačke banke koji se nalazi u njihovom podrumskom prostoru i za kojeg je neizvjesno kada će se ponovno privesti namjeni. Utvrđeno je da su pristigle prijave šteta i zahtjevi Croatia osiguranja za štete na automobilima građana koji su se našli na prometnicama zahvaćenim nevremenom po kojima su tekle bujice vode te da je ukupna prva orijentacijska visina štete 4.044.465 kuna. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter