Žminjski vijećnici odbili poskupljenje vode

Općinsko vijeće Žminj (A. DAGOSTIN)
Općinsko vijeće Žminj (A. DAGOSTIN)

Sa šest vijećničkih glasova protiv žminjsko je općinsko vijeće odbacilo prijedlog Istarskog vodovoda da se s jednom kunom "oporezuje" kubični metar vode za sve kategorije potrošača, čime bi se razvijao sustav javne vodoopskrbe.

Glas "za" dao je tek Tomislav Zohil (IDS), dok je predsjednik vijeća Jordan Krajcar (IDS) te dvojac novih vijećnika Livio Kresina (IDS) i Damir Tubak (n. l. Dimić Boljunčić) ostao suzdržan.

Ratko Jeromela (HDZ) odmah je primijetio da je općinsko područje kvalitetno pokriveno vodoopskrbom te da uz postojeći prirez ne treba uvoditi dodatne namete. Luciano Žufić (SDP) je kazao da su građani u posljednjih dvadeset godina ionako već dali svoj obol plaćanjem priključaka i ostalog.

Žminjski načelnik Marko Križman (IDS) pokušao je odgovoriti vijećnike argumentom da će trebati mijenjati stare salonitske cijevi vodovoda, međutim, Dražen Galant (SDP) mu je kazao da to treba ići iz postojećih sredstava tekućeg održavanja te da mu se čini da je predložena naknada namijenjena samo "novim foteljama".

Novi je žminjski pročelnik Kristijan Benčić koji je na tu dužnost stupio 11. ožujka, pa je Žufića zanimalo dokad će općinski savjetnik Sanjin Dimić Boljunčić, koji je vršio sličnu dužnost, bit na plaći. Načelnik Križman mu je odgovorio da će savjetnik pročelniku još pomagati neko kraće vrijeme.

Načelnik Križman je najavio gradnju kružnog toka na raskrižju između veterinarske stanice i benzinske stanice. U izvještaju o mjesečnom žminjskom sajmu Jeromelu je zasmetalo što redarske usluge na godišnjoj razini koštaju 65 tisuća kuna na što mu je načelnik odgovorio da policija zahtjeva takav zakonski minimum kvalificiranih redara.

Galanta je zanimalo stanje s turističkom zajednicom na što mu je odgovoreno da u ponedjeljak slijedi skupština TZ Žminj, a nakon toga natječaj za direktora. Isti je vijećnik negodovao zbog toga što se u Javnu vatrogasnu postrojbu Rovinj ne zapošljava nitko s područja općine unatoč velikom doprinosu kroz DVD-e i sufinanciranje.

Livio Kresina (IDS) je upozorio na nedostatak deponija građevinskog otpada na području općine zbog čega se otvaraju ilegalni. Križman je odgovorio da se isti planira Planom gospodarenja otpada, a locirao bi se u eksploatacijsko polje kamenoloma kod Žagrići.

Nevena Žgombu (n.l. Bančić) zanimalo je dokud seže novopostavljeni besplatni općinski Internet na što mu je načelnik odgovorio da je radijus 200 metara oko općinske zgrade, ali da se ove godine planira njime pokriti čitavo naselje. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter