Žminjski šareni križanac svjetski prvak

Ptičica ovjenčana zlatnom medaljom
Ptičica ovjenčana zlatnom medaljom

Na netom završenom 63. Svjetskom ornitološkom prvenstvu održanom u Nizozemskoj uzgajivač ptica Josip Kresina, član Udruge  za zaštitu i uzgoj ptica "Istra" iz Pule, postao je svjetski prvak i to s križancem kanarinca i češljugara.

Hrvatskoj deset medalja

Kako doznajemo od Ervina Jelenace predsjednika ove Udruge

Svjetsko ornitološko prvenstvo održavalo se od 17. do 25. siječnja u nizozemskom gradu Rosmalenu. Na njemu je nastupilo čak 23 tisuće izložbenih ptica iz 24 zemlje svijeta. Hrvatsku je predstavljalo 13 uzgajivača s 55 izloženih ptica i naša je zemlja u ukupnom plasmanu deveta, sa deset osvojenih medalja. Uzgajivač Josip Kresina iz Žminja član Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Istra osvojio je na svjetskoj izložbi zlatnu i srebrnu medalju i tako postao svjetski prvak i vice prvak u kategoriji šarenih križanaca, s izloženim križancima iz kombinacije kanarinca i češljugara.

- U dugoj povijesti postojanja naše udruge ovo je prvi put da Istra ima svjetskog prvaka u uzgoju ptica, naveo nam je Ervino Jelenaca, predsjednik Udruge Istra, dok nam je Kresina jučer ushićeno naveo da je jako zadovoljan nagradom jer se uzgojem ptica bavi još od djetinjstva.

Ptice kao terapija

- Prve sam ptice uzgajao još u mladosti, no kako sam cijeli život radio kao vozač kamiona i zbog toga često na duže vrijeme izbivao od kuće, pomalo sam zanemario ozbiljan rad na uzgoju, no ljubav prema pticama nikada nisam izgubio. Nažalost, 2000. godine sam se teško razbolio i bio izmučen, ne samo fizički već i psihički. Tada sam se odlučio ponovo vratiti svojoj ljubavi - uzgoju ptica i to me doista izvuklo. Napokon sam prestao misliti na bolest i puno se bolje osjećao, veli nam Kresina dodajući da se tada učlanio i u Udrugu i započeo intenzivno baviti uzgojem. Do sada je, priča nam, četiri puta bio prvak Hrvatske, a svjetska nagrada kruna je njegovog predanog rada.

 

I Balota uzgajao hibride kanarinca i češljugara

Pulska Udruga za zaštitu i uzgoj ptica "Istra" jedna je od najstarijih u Hrvatskoj, a uzgajanje ptica u Istri je duga tradicija, doznajemo od Jelenace koji nam navodi da je čak i istarski pjesnik Mate Balota u svojoj studenskoj sobi u Zagrebu uzgajao kanarince, posebno križance sa češljugarom. Njegujući tradiciju i ljubav prema pticama prioritetan zadatak članova je zaštita ptica u prirodi dok u uzgoju primjenjuju najnovija saznanja iz oblasti ornikulture s ciljem sudjelovanja na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter